Служебният кабинет увеличава в пъти бюджета на АПИ за 2022 г.

Премиерът Стефан Янев иска да се прекрати порочната практика от последните години да се раздават непрозрачно пари с постановления

Служебният кабинет увеличава в пъти бюджета на АПИ за 2022 г.

Снимка: БТА

3500 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова Глория Христова Автор: Глория Христова
Бюджет 2022

Служебният кабинет ще предложи бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година в размер на 1.5 - 2 млрд. лв. за. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на дискусия във Facebook и обяви този бюджет за „реален“. Средствата, с които пътната агенция е разполагала през предишните години в размер на около 300 - 400 млн. лв., не са били достатъчни за ремонт и поддръжка на пътища. 

Тези 300-400 млн. лв. не са покривали нуждите за текущи и основни ремонти, извършвани в рамките на една година“, заяви Янев.

Служебният премиер припомни каква е била практиката за осигуряване на останалите средства, с които са разплащани извършените дейности на пътните фирми, а именно – да бъдат отпускани с министерски постановления през годината и най-вече в края ѝ.

Бюджетът на АПИ се оказа една от най-горещите теми, които служебният регионален министър Виолета Комитова трябваше да решава. За 2021 г. заложените 382 млн. лв. бяха изразходвани още през април. Така се стигна до невъзможността АПИ да се разплати с пътните фирми за извършени дейности, а ремонтите бяха замразени. Пътните строители претендираха, че са извършили дейности за над 900 млн. лв. и организираха няколко протеста в София, както и в други градове на страната.

Регионалният министър заяви многократно, че за да не се стига повече до такива ситуации, ще поиска да бъдат заложени 1.5 млрд. лв. в следващия бюджет за ремонт и поддръжка на пътища. От днешното изказване на Янев става ясно, че парите може да са дори повече.

МРРБ проведе няколко срещи с фирмите, от които стана ясно, че към 5-годишните им договори ще бъдат разписани допълнителни споразумения, така че единствено зимното поддържане на пътища да бъде осигурено с гласуваните 100 млн. лв. в актуализацията на бюджета. Така договорите на пътните фирми ще бъдат прекратени от средата на 2022 г. Те ще бъдат заменени от нови договори, които най-вероятно ще са едногодишни, за които АПИ ще пусне нови обществени поръчки.

Иначе финансовият министър Валери Белчев заяви тази седмица пред bTV, че бюджетът е изготвен, но служебният кабинет ще изчака да минат изборите, за да не се използва предлаганата бюджетна рамка за предизборна кампания.Подкрепи Economic.bg