Служебното правителство поема управлението днес

Вчера президентът разпусна 45-ото Народно събрание, след като не можа да излъчи редовен кабинет

Служебното правителство поема управлението днес

Снимка: БТА

1064 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

От днес България има ново управление. Служебният кабинет бе сформиран вчера от президента Румен Радев, след като партиите в 45-ото Народно събрание не успяха да се разберат за редовно управление. В крайна сметка държавният глава разпусна парламента и насрочи нови избори за 11 юли.

За служебен министър-председател Румен Радев назначи секретаря си по сигурност и отбрана – генерал Стефан Янев. Неговият кабинет има отговорност единствено да организира и проведе изборите, но обществото е с нагласа, че ще довърши започналата ревизия на управлението на Бойко Борисов.

„Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори“, каза вчера президентът.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев, припомня БНР. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скулпторът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Коментари: 0