Смесени настроения на капиталовите пазари

Сините чипове бяха повлияни от изявление на Доналд Тръмп

Смесени настроения на капиталовите пазари
700 ~ 3 мин. четене

Началото на седмицата започна с минимална преднина на еврото спрямо щатския си конкурент. Европейските борси бяха затворени поради международния празник на Деня на труда. Така на фона на по-слабата динамика на търговия основната валутна двойка записа минимално изменение от 0.03% и стойности от 1.0900. На капиталовите пазари се наблюдаваха смесени настроения. 75% от компаниите, публикували финансовия си отчет за първото тримесечие на годината, са успели да надскочат очакванията на анализаторите за възможни приходи.  

Широкият S&Р500 отчете 4.13 пункта в своя актив, достигайки до равнище от близо 2390. С най-голяма заслуга за доброто представяне се характеризираше технологичният сектор. Dow Jones финишира на червена територия със загуба от 42 пункта и нива от 20913. Сините чипове бяха повлияни от изявление на Доналд Тръмп, сочейки намеренията му за разделение на големите банки в страната. Това действие бе последвано от рязкото несъгласие, изразено от Bank of America и Citigroup. Същевременно, на пазара на суровини се наблюдаваха негативни новини.

Седмицата започна с обявяването на 9 нови нефтени платформи в САЩ. Така щатският петрол затвори деня с понижение от близо процент, разменяйки се за 48.71 долара за барел. Златото записа отрицателни резултати, спад от около 1% и нива от 1256 долара за тройунция. 

Основен лихвен процент- АЦБ

В 07:30 часа българско време Австралийската централна банка обяви своето решение относно основния лихвен процент в страната. Очакванията на анализаторите останаха оправдани и лихвения процент остана непроменен на стойности от 1.50%.

Заседание на ФЕД

Във вторник започва двудневното заседание на ФЕД, където ще бъде взето решение относно основния лихвен процент в страната. Анализаторите прогнозират, че нивото на лихвения процент в САЩ ще остане непроменено на 1.00%. 

Инструмент на фокус - Alibaba

От началото на изминалата година ритейл гигантът записва успешно представяне, търгувайки се при възходящ тренд. Силата на първичния тренд допълнително се затвърждава и при преминаването на 110 доларовата бариера. Очакванията са за допълнително поскъпване и следващо ниво на съпротива около ключовото ниво от 130. Влизането в дълга позиция е оправдано, като е желателно да бъде придружено със стоп малко под тренд линията, в близост до 110 долара за акция. 

USD/CAD 

Успешното пробиване на клина и преодоляването на психологическото равнище от 1.3500 сигнализира за превес на биковете над мечките. Възможно е леко връщане до линията на подкрепа, откъдето USD/CAD да получи необходимия тласък за допълнителен ръст до 1.4000, където може да усети по-значителна съпротива. Предложение сценарии се потвърждава и от осцилатор RSI, които се намира в свръх купена територия. Нивото от около 1.3500 е подходящо за покупка. 

OilUS 

На дневна графика се забелязва ясно изразена тренд линия, която оказва силна подкрепа на щатския петрол. Наблюдава се тест на линията, като очакванията са суровината да се оттласне и отчете ръст до около 55.00 долара за барел, където да бъде открита съпротива. Препоръчително е да се изчака потвърждение преди влизането в дълга позиция. 

US500

Щатският индекс изпитва известни затруднения при преминаването си над психологическото ниво от 2400 пункта. Няколкото неуспешни опита и формираната съпротива около 2395 сигнализират за възможно понижение. Потвърждение получаваме и от осцилатор MACD. Позиционираната 50-периодна ЕМА, в комбинация с гапа при 2375 може да окажат по-съществена подкрепа, което прави влизането в дълга позиция при тези нива оправдано. 

Подкрепи Economic.bg