Собственикът на British Airways купува авиокомпания Niki

Сделката е за 20 млн. евро

Собственикът на British Airways купува авиокомпания Niki

Снимка: Wikipedia

Собственикът на British Airways - IAG, обяви, че ще купи закъсалата австрийска авиокомпания Niki за 20 млн. евро.

IAG също така допълва, че ще предостави допълнителна ликвидност на компанията  в размер до 16,5 млн. евро, съобщава Би Би Си.

Niki беше собственост Air Berlin, която подаде заявление за несъстоятелност през август, след като най-големият й акционер, Etihad Airways, оттегли финансовата си подкрепа.

Германският превозвач Lufthansa се отказа от плановете си да закупи Niki в средата на декември.

Европейската комисия изрази "опасения за конкуренцията" при евентуална закупуване от страна на Lufthansa на 81 самолета Air Berlin и Niki. Брюксел заяви, че това ще ограничи избора за пътниците в Германия, Австрия и Швейцария.

В резултат на това Ники приземи самолетите си, след като подаде заявление за защита срещу несъстоятелност и това засегна хиляди пътници.

Авиокомпанията е основана от австрийския шампион във Формула 1 Ники Лауда, но през 2011 г. той я продаде на Air Berlin.

След като стана ясно лошото финансово състояние и спирането на авиокомпанията, Лауда обяви, че е направил предложение да я закупи обратно.

IAG заяви, че ще управлява авиокомпанията като ново дъщерно дружество на бюджетния си превозвач Vueling, като ще задържи около 740 бивши служители на Niki. Активите на компанията включват около 15 самолета, както и слотове на летища като Виена, Мюнхен и Палма.

Сделката изисква одобрение от европейските органи.

Европейската комисия по-рано одобри закупуването от страна на EasyJet на някои активи на Air Berlin, като заяви, че няма нарушение на политиката на ЕС в областта на конкуренцията.
Коментари: 0