Собственикът на СИБАНК окончателно купува ОББ

Гръцката NBG ще получи 610 млн. евро от белгийската KBC

Собственикът на СИБАНК окончателно купува ОББ
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
National Bank of Greece (NBG) е подписала окончателно споразумение с KBC Group за продажбата на Обединена българска банка (ОББ). Информацията бе потвърдена официално от двете компании. Белгийската финансова група ще получи 99.91% от капитала на ОББ и 100% от акциите на лизинговата компания „Интерлийз“ ЕАД срещу 610 млн. евро.

Преди официалното приключване на сделката българската банка ще преведе на NBG дивидент в размер на 50 млн. евро.

В съобщението се посочва, че продажбата на ОББ „потвърждава ангажимента на NBG за успешно изпълнение на плана за преструктуриране на финансовата институция“.

"След почти 15 години успешно присъствие в България NBG се разделя с ОББ и "Интерлийз", за да изпълни успешно своя ангажимент към акционерите и европейските регулаторни органи, а сделката ще засили допълнително позициите на NBG по отношение на капитал и ликвидност“, коментира Леонидас Фракиадакис, главен изпълнителен директор на NBG.

Данните на Българската народна банка (БНБ) към края на деветмесечието показват, че ОББ е четвъртата най-голяма финансова институция в България по активи (8% от общият размер в системата). Пазарният й дял при кредитирането на дребно е 11%, а при корпоративното - 8%. След сделката ОББ и СИБАНК заедно правят третата най-голяма банкова група в страната с 11% дял на активите от общия обем на системата.

„Очакваме с нетърпение сътрудничеството с нашите нови колеги от ОББ. Придобиването на ОББ ще ни позволи веднага да повишим пазарния си дял и при кредитите, и при депозитите. Значително ще се укрепи и затвърди сегашната ни позиция на българския пазар и ще бъдем в състояние да играем важна роля за подкрепа на местната икономика“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

От своя страна "Интерлийз" е третият най-голям играч на българския пазар на лизингови услуги с 13% дял.

"През 2009 г. България беше определена като основен пазар в стратегията на KBC Group. Това придобиване дава големи възможности за синергии, които добавят значителна стойност за нашите акционери. Заедно с ДЗИ, ОББ-Сибанк ще превърне КВС в еталон при банковото застраховане в България", коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group.
Коментари: 0