Собственикът на Vivacom си осигури безпроблемно 5G бъдеще чрез Nokia

Телекомите под шапката на United Group ще използват финландското оборудване за опорните си мрежи

Собственикът на Vivacom си осигури безпроблемно 5G бъдеще чрез Nokia
2975 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

United Group ще използва Nokia за надграждане на основните си мрежи в България, Хърватия и Словения. Партньорството бе официално обявено от компанията, собственик на Vivacom, като то на практика гарантира безпроблемното бъдеще на критично важните мобилни 5G мрежи, станали повод за намесата на САЩ в телекомуникациите на държавите по света.

От съобщението става ясно, че технологиите на Nokia ще се използват в областта на модернизирането на облачно базираната опорна мрежа. С този ход се търси „повишаване на качеството, капацитета и сигурността“ и подкрепа за въвеждането на дигитални услуги от следващо поколение в Югоизточна Европа, включително нови 5G услуги за частни и бизнес клиенти.

Последната сделка с Nokia следва тази от март, когато стана ясно, че производителят ще предостави оборудване за оптичната интернет инфраструктура на United Group, в това число Vivacom. Сегашното партньорство превръща финландската компания в единствения основен доставчик на оборудване за телекомите от групата на UG в Югоизточна Европа.

Досега Vivacom разчиташе и на Huawei. Позициите на китайския гигант обаче бяха разклатени от ударите на Вашингтон, който лобира активно за забрана на технологиите на компанията в мобилните мрежи по света. Много държави, начело с Австралия и Япония, побързаха да въведат рестрикции. Други предприеха по-дипломатичен подход – но демонстриращ нежеланието им за конфликт със САЩ. Самата България също подписа меморандум за разбирателство в областта на 5G мрежите, част от глобалната инициатива на Америка Clean Networks. С него правителството не забранява Huawei, но то подсказва посоката на развитие. 

По-рано тази година Никос Статопулос, изпълнителен директор на BC Partners – фондът, който е мажоритарен акционер в United Group, коментира пред Reuters: „Постепенното преминаване към оборудване, което е одобрено от САЩ, е правилният подход и точно такъв обмисляме да предприемем“. 

С подкрепата на Nokia, United Group изгражда най-добрата мобилна мрежа в Югоизточна Европа, фокусирана върху качество, ефективност и продуктови иновации. Така и в България не само можем да предлагаме най-модерните услуги, но и да гарантираме сигурност и отлично потребителско изживяване, съобразени с водещите световни стандарти“, коментира сега изпълнителният директор на Vivacom Атанас Добрев.

У нас партньорството ще обезпечи стратегическия и инвестиционен приоритет за бързо и ефективно надграждане на покритието на 5G мрежата в страната, както и на 10-гигабитовата мрежа на Vivacom, която осигурява оптична интернет връзка. Планът за реализация включва първоначалното интегриране на облачни технологии в 3G, 4G и 5G мрежите на United Group, стартирайки от третото тримесечие на тази година.

Модернизацията е част от петгодишната инвестиционна програма на стойност над 900 милиона евро, която United Group реализира за обновяване на своите мобилни и фиксирани мрежи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg