Софийска прокуратура се самосезира заради каруците

Столична дирекция на вътрешните работи започва внезапни проверки

Софийска прокуратура се самосезира заради каруците

Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала заради установени данни за нарушения от водачи на Пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга (каруци). Най-често те не спазват правилата за движение, за защита на животните и нямат законоустановените ветеринарно-медицински изисквания.

Заради това започват внезапни проверки на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), които ще продължат до края на годината, като при необходимост срокът ще бъде продължен.

Проверяващите ще следят дали движещите се каруци са оборудвани със съответните светлини и торбички за животински отпадъци, регистрирани ли са по съответния ред и т.н.; дали ППС с животинска тяга навлизат за движение в широкия център на града; разполагат ли водачите на ППС с животинска тяга с изискуемия регистрационен талон; дали водачите на ППС с животинска тяга притежават изискуемите документи по Закона за ветеринарно-медицинската дейност за индивидуализация на животните.

Заради констатираните проблеми ще се подобри взаимодействието между компетентните контролни органи по повод противодействието на допусканите закононарушения, свързани с движението на каруци на територията на Столична община, пишат от Прокуротурата.

При нужда е указано да се търси съдействие от органите на ОДБХ – гр. София.

Коментари: 0