София започва да се разраства на север

Жилището е единствената сигурна инвестиция, заяви Георги Павлов

София започва да се разраства на север

Снимка: Economic.bg

4487 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Построяването на Северната скоростна тангента е огромна възможност – тя е новата северна граница на София. Около нея тепърва ще възникват много нови квартали. Градът трябва да се разраства на север, защото на юг вече няма място. Това заяви изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти“ Георги Павлов по време на икономическия форум „Шумът на парите“, предаде репортер на Economic.bg.

„Сега е моментът новите квартали да се планират. В тези зони трябва да предвидим по няколкостотин декара паркове. Градът се разраства на север, но затова е необходима социална инфраструктура“, посочи Павлов.

Има сериозна икономическа логика да се закупи жилище у нас. Причината е проста – липсата на възможности за инвестиции.

Жилището е единствената сигурна инвестиция – това е много траен доход, защитен от инфлация. Няма проблем да живеете в жилище дори на 150 г., стига сградата, в която се намира, да е поддържана. 

Освен това то ви носи доход. За 10 г. то може да ви донесе доход от 100%, независимо каква е тенденцията на пазара. Няма друга толкова доходоносна инвестиция у нас, категоричен бе Павлов.

Доходността от жилища в големите градове в момента е от 4 до 6% годишно. Местоположението е най-определящо за цената им, поясни той.

Експертът очерта и някои сериозни проблеми на пазара на недвижими имоти. Първият от тях е намаляването на прозрачността на имотния пазар у нас. НСИ прекрати практиката да оповестява данни за цените по градове, след като 22 години го е правила, посочи Павлов.

Ипотечно кредитиране е друга често обсъждана тема. Трябва да обърнем внимание колко от кредитите са директно за закупуване на имот, а не за рефинансиране. За съжаление, нямаме представа колко от новозакупените жилища са платени с ипотечен кредит. Банките в България не публикуват подобна информация.

Работим в държава без имотен регистър, където не може да разберем каква е историята на един имот. Кадастърът у нас ще е напълно завършен чак след 10-20 г.

Ситуацията е уникална – имаме висок данък върху трансакциите, нисък върху сградите. Имотите са единственият актив в България, върху който все още има данък оборот. Предварителните договори (на зелено) също не се вписват.

При покупка на имот мнозина българи си мислят, че притежават паркомясто. Това не отговаря на истината, защото паркомястото не съществува като имотен обект, съответно няма как да има собственик.

Подкрепи Economic.bg