Sotheby`s проведе първия хип-хоп търг

Най-голямата сделка на търга беше продажбата на корона, която веднъж в живота беше поставена от известния Notorious B.I.G.

Sotheby`s проведе първия хип-хоп търг

Снимка: Pixabay

~ 1 мин.

Аукционната къща Sotheby`s проведе успешно първия по рода си търг на предмети, свързани с хип-хоп. На търга бяха представени над 120 лота, свързани с известни изпълнители, включително фотографии, музикални инструменти, плакати, облекло, бижута, писма и др.

Събитието предизвика голям интерес и в резултат на търга бяха продадени над 90% от лотовете на обща стойност 2 млн. долара. В търга участваха над 400 потенциални купувачи от 19 държави.

Най-голямата сделка на търга беше продажбата на корона, която веднъж в живота беше поставена от известния Notorious B.I.G. Пластмасова корона с пластмасови декорации първоначално струваше 6 долара и беше закупена за фотосесия в списание Rap Pages. Рапърът остави автографа си на короната за фотографа Барън Клерборн. Само няколко дни след тази фотосесия, рапърът беше убит, а неговата снимка с короната „Кралят на Ню Йорк“ се превърна в един от най-разпознаваемите образи в света. Тя беше продадена на търг за почти 600 хиляди долара.

Купувач плати 75.6 хил. долара за 22 любовни писма на Тупак Шакур, които той е написал на своя съученик през 1987-1988. Маратонки Air Jordan IV, пуснати от Nike в сътрудничество с канадския рапър Drake в един екземпляр, бяха закупени за сума, почти три пъти по-висока от предварителната оценка - за 32.8 хил. долара.  


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads