Социалното министерство иска по-голямо финансиране за социални услуги

Тазгодишният бюджет е с 10% ръст, но той не е достатъчен, смята социалният министър

Социалното министерство иска по-голямо финансиране за социални услуги

Снимка: Economic.bg

268 ~ 1 мин. четене
Министерството на труда и социалната политика настоява за по-съществено увеличение на разходните стандарти за социални услуги, особено за резидентна грижа в бюджета за 2020 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Перник. 

По думите му средствата са необходими, за да се осигури достойно заплащане на работещите в сферата на социалните услуги и да се повиши атрактивността на този вид дейност. 

Държавата е заделила в бюджета за тази година над 260 млн. лв. за държавноделегирана дейност. Петков посочи, че парите са с 30 млн. лв. повече от 2018 г., а ръстът е над 10%, но въпреки това не е достатъчен. 

Министърът обясни още, че в над 100 центъра от семеен тип в страната са обхванати деца и младежи с увреждания. С изпълнението на оторизираната стратегия "Визия за деинституционализация", записана и в Закона за социалните услуги, и в неговите преходни разпоредби, до края на 2021 г. реално процесът на деинституционализация за грижите за деца ще приключи.

Бисер Петков посети днес Дома за деца с умствени увреждания в пернишкия квартал "Драгановец". Социалното заведение се обитава от 14 деца и младежи с увреждания на възраст от 13 г. до 27 г. Те получават 24-часова грижа от 13-членен екип, 8 от които са детегледачи.
Коментари: 0