SpaceX ще прати хора на Луната по договор с НАСА

Компанията на Илон Мъск подписа контракт за близо 3 млрд. долара с американската космическа агенция

SpaceX ще прати хора на Луната по договор с НАСА

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

SpaceX на Илон Мъск спечели договор с НАСА за 2.89 млрд. долара за изграждането на следващия космически кораб до Луната с екипаж. Компанията спечели поръчката в надпревара с основния си конкурент Blue Origin на Джеф Безос и дъщерното дружество на Leidos Dynetics. За последно НАСА е изпращала космонавти на естествения земен спътник през далечната 1972 г. с мисията „Аполо 17“.

„Това е още една стъпка, която ще ни отведе до устойчива човешка система за кацане на Луната“, казва Кати Лудерс, ръководител на програмата за космически полети с хора на НАСА.

Вестникът Washington Post, собственост на Безос, пръв съобщи новината за победата на SpaceX в петък.

Миналата година НАСА награди три екипа с 967 млн. долара и 10-месечни договори за започване на работа по концепциите за лунния летателен апарат в рамките на своята програма Human Landing Systems (HLS). SpaceX получи най-малката сума от 135 млн. долара. Междувременно Dynetics получи 253 млн. долара, а Blue Origin - 579 млн. долара.

Очакваше се НАСА да избере два от трита екипа, което прави единствената селекция на SpaceX изненада, като се имат предвид предишните цели на агенцията, според които програмата трябваше да продължи да бъде под формата на състезание.

За програмата HLS компанията на Мъск предложи вариант на своята ракета Starship, прототипи на която SpaceX тества в своето съоръжение за разработка в Бока Чика, Тексас. До момента компанията е извършила множество успешни тестови полети със Starship, въпреки че опитите за кацане с последните четири завършиха с различни експлозии.

НАСА заяви, че нейните астронавти ще използват Starship за прехвърляне от космическия кораб Orion на агенцията, когато капсулата достигне лунната орбита.

HLS е част от мисията „Artemis“ за кацане на астронавти на Луната до 2024 г. Тя беше обявена от администрацията на президента Доналд Тръмп. Прессекретарят на президента Джо Байдън посочи, че настоящата администрация ще продължи да работи по нея.

Космическата компания на Безос разкри плановете си за изграждане на лунен летателен апарат през 2019 г., като обяви, че ще си партнира с гиганти от индустрията, като Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper. Притежаваната от Leidos Dynetics фирма се обедини със Sierra Nevada Corporation заради нейната концепция и беше спрягана за евентуален победител в състезанието.

Коментари: 0