Спад на основните индекси заради опасенията от търговски конфликт между САЩ и Китай

Доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи до 2.26%, което е най-ниското ѝ ниво от 19 месеца насам

Спад на основните индекси заради опасенията от търговски конфликт между САЩ и Китай
428 ~ 3 мин. четене
След като в понеделник американските фондови пазари останаха затворени, началото на седмицата за търговия донесе понижения за основните индекси на Wall Street. Началото на сесията беше оптимистично, поради публикуваните данни за потребителското доверие в САЩ, които показаха рекордно ниво на индекса от ноември 2018 година насам. 

В последствие обаче опасенията от търговския конфликт с Китай, както и значителното понижение на доходността по държавните ценни книжа натежаха на водещите индекси, придвижвайки ги към червена територия. Доходността по 10-годишните американски ДЦК се понижи до 2.26%, което е най-ниското ѝ ниво от 19 месеца насам. Банковият сектор очаквано пръв отчете негативни резултати, а акциите на Goldman Sachs, Citigroup и JP Morgan поевтиняха съответно с 1.8%, 0.9% и 1.1%. В края на деня индексът на сините чипове Dow Jones се раздели с 237 пункта до ниво от 25 347, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ отстъпиха със съответно 0.84% и 0.4%. Европейските пазари също приключиха деня със загуби, като водеща тема беше новината, че 

Европейската комисия разглежда възможността да стартира дисциплинарна процедура срещу Италия още следващата седмица заради невъзможността ѝ да ограничи нивата на дълга си. От основните индекси паневропейският Stoxx600 се раздели с 0.22% от стойността си, DAX и САС се понижиха със съответно 0.37% и 0.44%, а британският FTSE отписа 0.12%. Автомобилният сектор на стария континент беше един от малкото отчели ръст на своите книжа, след като стана ясно, че Fiat е потвърдила предложението за сливане с френската Renault. На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на „зелените пари“ спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0.29% към стойността си до ниво от 97.90 пункта.

Основен лихвен процент - Канада

В сряда в 17:00 часа българско време Централната банка на Канада ще обяви решението си относно евентуалната промяна в основния си лихвен процент. Очакванията са Банката да се съобрази с прогнозите за забавяне на глобалния икономически ръст и да запази лихвената си ставка на текущото ниво от 1.75%. Възможна е завишена волатилност при валутните двойки с участието на канадски долар.

Рязкото поскъпване на акцията на Netflix от началото на годината беше последвано от движение във възходящ трендови канал, подкрепен от 200-дневната подвижна средна. След колебливите резултати от последните дни цената се намира на добри нива за покупка, която ще има за цел тест на границата от $400 в средносрочен план. При неблагоприятно развитие на пазарните условия е желателно да се излезе от позиция при пробив под пълзящата средна. 

След силно представяне на швейцарския франк през месец май, щатският долар е на път отново е на път да заеме превес при валутната двойка. Цената получава подкрепа около психологическата граница от 1.0000, където се намират 200-дневната ЕМА и възходящата тренд линия. Моментът е удачен за покупка, като следваща съпротива от пазара може да се очаква около ниво 1.02.  

Щатският петрол се намира в период на корекция на силното възходящо движение от началото на 2019 година. На дневна графика впечатление прави, че цената „уважава“ ключови нива, които съответстват на точки от корекцията на Фибоначи. Подобно ниво, с формирана силна подкрепа, очакваме да бъде и при цена $57.30 за барел, от което в възможно петролът да възобнови бичия тренд. 

Немският индекс не успя да постигне нов локален максимум над 12 500 пункта, но въпреки това, към момента се придържа към възходящия си тренд от началото на годината. В момента DAX се намира в зона на подкрепа, която е подсилена и от 50-дневната пълзяща средна. Индикаторът стохастик е на път да формира възходящо пресичане, като негово потвърждение може да използваме като сигнал за вход в дълга позиция. 
Коментари: 0