Спад на щатските акции заради сагата около Huawei

Следващата версия на смартфоните Huawei извън Китай ще загуби достъпа си до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и приложението Gmail

Спад на щатските акции заради сагата около Huawei
904 ~ 3 мин. четене
Първата за седмицата сесия приключи на червена територия с понижение за водещите индекси в САЩ и в Европа. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се раздели с една трета от процента, измерителят на икономиката S&P 500 – 0.63% със спад в технологичния сектор от 1.8%, а бенчмаркът Nasdaq навлезе в негативна територия с 1.46% от стойността си. 

Войната на САЩ с Huawei продължава след решението на Доналд Тръмп да забрани на компанията да купува американски технологии без специално разрешение. В същото време много технологични гиганти като Google, Intel, Qualcomm и Broadcom се дистанцираха от производителя. Google вече няма да осъществява бизнеси с Huawei, които изискват прехвърляне на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези, покрити от лицензи с отворен код и ще прекрати предоставянето на техническа поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google. Следващата версия на смартфоните Huawei извън Китай ще загуби достъпа си до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и приложението Gmail. 

Производителите на чипове бяха подложени на сериозни разпродажби. 
Акциите на Nvidia и Advanced Micro Devices поевтиняха с по около 3%, а на Lam Research - с 5,4%%. Micron Technology отчете спад в цената на книжата си с 4%, а Qualcomm - с 6%. Акциите на Apple поевтиняха с над 3%, след като от HSBC намалиха ценовата си цел за книжата на технологичния гигант. Според анализатори по-ниската цена отразява опасенията, свързани с продължаващата търговска война.  Страховете от засилване на войната се отразиха негативно на щатските индекси. 

Dow и Nasdaq изтриха по над 3% от стойността си от началото на май към края на сесията в петък, а S&P 500 – 2.9%. Ситуацията с Huawei потопи и европейските акции. Отчетите на Ryanair разочароваха и предизвикаха спад в цената на акциите с 5% след данни за най-слабата годишна печалба за последните 4 години. Прогнозите на компанията са за свиване на финансовия резултат още през следващата година заради Brexit и забавяния при доставките на Boeing 737 Max.

Изявление от Марк Карни

Днес в 11:30 часа ще се проведе изявление на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни. Очаква се Председателят да коментира бъдещата политика на Банката, както и да засегне някои елементи от казуса с Брекзит, предвид предстоящото участие на Великобритания в изборите за Европарламент. Междувременно ще бъде публикуван и доклад за инфлацията в страната, като Карни, както и няколко от членовете на Комитета по паричната политика ще свидетелстват пред Финансовата комисия на Парламента за икономическите перспективи на Обединеното кралство.

От постигнатия локален максимум в началото на месеца до минимума преди дни акцията на видео стийминг гиганта се понижи с близо 12%, а вчера котировките отново финишираха на червена територия. След пробива на 50-дневната средна и неуспешното повторно изкачване над нея, сега подкрепата се оформя около 200-дневната средна ЕМА. Понижение на цените под 330 долара ще формира стабилен ход на разпродажби, за което загатва и низходящото пресичане на Стохастик. Спад под 345 долара би дал знак за краткосрочна продажба с прибиране на печалбите около 340 и в последствие – около 335 долара на акция. 

Стабилният спад на валутната двойка от началото на месеца изпрати котировките под 1.28 и това предизвика пробив на подкрепата при 38.20% от Корекцията на Фибоначи. Индикаторът Стохастик е в близост до 0 пункта, което би дало тласък за тест на пробитото вече ниво около 1.2770. Неуспех ще даде поле за краткосрочна продажба с цел 1.2626. Изкачване и задържане над 1.2800 ще даде възможност за покупка до горното ниво на Фибоначи при 50% при около 1.2900.

Какаото се движи в леко възходящ канал от четвъртото тримесечие на миналата година насам, като през последните седмици се забелязва забавяне на движението. Котировките се движат над 50-дневната пълзяща средна и вчера записаха значителен ръст. Очакваме в краткосрочен план движението да продължи в същата посока, като за вход в дълга позиция бихме използвали изкачване над психологическите 2400 долара.

Немският бенчмарк продължава движението си в рамките на възходящ канал въпреки пониженията на световните пазари. Вчера индексът се раздели с 1.6% от стойността си и се доближи до 50-дневната ЕМА, но дори в минимума си за деня не я докосна. Очакваме стабилна подкрепа при 12000 пункта особено при липса на значителни макро или корпоративни данни. Вход в дълга позиция ще бъде удачен след възстановяване на част от вчерашните загуби, а продължение на спада може да предизвика тест на средната ЕМА.
Коментари: 0