Спад в германските индустриални поръчки

Намалението този август спрямо същия месец на м.г. е почти 7%

Спад в германските индустриални поръчки
Германските индустриални поръчки спадат повече от очакваното през август при по-слабо вътрешно търсене, показват данните от статистиката днес, добавяйки още признаци, че производственият спад тласка най-голямата икономика в Европа към рецесия.

Договорите за стоки „Произведено в Германия“ падат с 0.6% спрямо предходния месец, а търсенето на капиталови стоки - с 1.6%, съобщи Министерството на икономиката. 

Годишната картина показа, че поръчките са намалели с 6,7% в сравнение с август 2018 г.

„Германската икономика е в разгара на рецесия. Днешните данни отново правят това напълно очевидно“, заяви Томас Гитцел, икономист от VP Bank Group.

Икономиката се сви с 0,1% през второто тримесечие, а последните данни сочат продължаваща слабост в производството през третото тримесечие. Повечето икономисти определят рецесията като две поредни тримесечия с икономически спад.

„Германското правителство вероятно ще се окаже под нарастващ натиск да се откаже от строгата си бюджетна политика“, добави Гитцел.

Досега правителството се придържа към своята политика на балансиран бюджет, въпреки натиска от страна на икономисти и други правителства да изразходва повече за увеличаване на търсенето, коментира Ройтерс.

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви миналата седмица, че Германия ще може да се справи с икономическата криза, но добави, че не очаква спадът да е толкова лош, колкото през 2008/2009.

„Слабостта на търсенето в промишлеността продължава“, заяви икономическото министерство в изявление, придружаващо данните от понеделник.

Германските производители, които разчитат на износа, страдат от забавяне на световната икономика и несигурността на бизнеса, свързани с търговския спор между САЩ и Китай, както и от планираното, но забавено излизане на Великобритания от Европейския съюз.
Коментари: 0