Спадът на имотния пазар в САЩ разочарова инвеститорите

Строителството на еднофамилни жилища достигна най-ниското си ниво от година и половина

Спадът на имотния пазар в САЩ разочарова инвеститорите
Инвеститорите на американските фондови пазари изпратиха успешна сесия, в която водещите индекси приключиха търговия на зелена територия. Фокусът за деня беше насочен към пазара на облигации, където доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 2.433% и 2.87%. Само ден по-рано доходността по 10-годишните ДЦК достигна своето най-ниско ниво от декември 2017 г. насам, което преобърна кривата на доходността и засили опасенията от наближаваща рецесия. 

В края на търговията индексът на сините чипове Dow Jones записа ръст от 140 пункта до ниво от 25 657. Широкият S&P500 добави 0.72% към стойността си, подкрепен от силен банков сектор, в който акциите на Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley и J.P. Morgan Chase поскъпнаха с по над 1%, докато технологичният NASDAQ напредна с 0.71% благодарение доброто представяне на Apple, Amazon и Facebook. 

Междувременно данни за жилищния пазар в САЩ разочароваха инвеститорите. Американското жилищно строителство е отбеляза по-голям спад от очакванията през изминалия месец, след като строителството на еднофамилни жилища е достигнало най-ниското си ниво от година и половина. Европейските пазари успяха да се отърсят от опасенията за забавяне на икономическия ръст и също приключиха с положителни резултати. Паневропейският индекс Stoxx600 скочи с 0.80%, DAX и САС записаха ръстове от 0.64% и 0.89%, а британският FTSE се повиши с 0.26%. 

Търговски преговори – САЩ и Китай

Основна движеща сила на капиталовите пазари и тази седмица ще бъдат търговските преговори между САЩ и Китай. В четвъртък двете страни ще възобновят дискусиите с цел изглаждане на различията по спора, а американски представители ще пътуват до Пекин за улесняване на преговорите. Очакванията за консенсус са положителни, но всеки неочакван сценарии е възможно да доведе до засилена волатилност на пазарите. Има висока вероятност инвеститорите да пренасочат вложенията си към по-ниско рискови активи деня преди началото на преговорите.

Акцията на популярната компания за зърнени закуски се намира в дългосрочен низходящ тренд, но на дневна графика можем да забележим важен пробив на горната граница на канала на движение, образуван от ноември 2018 насам. Цената успява да пробие и над 50-дневната подвижна средна, което приемаме като допълнителен сигнал за бичите нагласи на пазара. Покупка на акцията ще има за средносрочна цел достигане до ниво от $65. 

На фона на нестихващите обрати около Brexit, търговията на британския паунд носи високи рискове, но и добри възможности за краткосрочни печалби. Към момента валутната двойка са намира на нива, удачни за покупка, тъй като цената бива подкрепена от 50-дневната ЕМА. Смятаме, че вход в дълга позиция със стоп на ниво 1.31 има потенциал за достигане до нов локален максимум над 1.34, което ще ни донесе добро съотношение на риск към печалба.  

На 6-часова графика можем да видим възходящия трендови канал, в който се движат котировките на златото. Цената бива допълнително подкрепена и от 50-периодната пълзяща средна. Очакваме отскачане от подкрепящата тренд линия на нива около $1310 да доведе до опит за достигане на нов локален максимум около $1330 за тройунция. 

Силният бичи тренд от началото на годината при индустриалния Dow Jones беше последва от два неуспешни опита за пробив над ниво от 26 000 пункта, което доведе до формирането на т.нар. „двоен връх“. При трети неуспешен тест на съпротивата, формацията има потенциал да доведе до силна корекция за индекса. При такова стечение на обстоятелствата вход в къса позиция ще бъде оправдан, като краткосрочна цел е ниво 25 000 пункта, но вероятността за по-значително понижение в голяма.  
Коментари: 0