Стамен Янев: Турска компания, доставчик на \"Мерцедес\", стъпва у нас

Сделката за продажба на СофтУни ще е най-голямата в Централна и Източна Европа тази година

Стамен Янев: Турска компания, доставчик на \
Турска компания за фарове и осветителни тела, доставчик на "Мерцедес", стъпва у нас. Това обяви директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев пред Нова тв. Той обаче отказа да съобщи името на компанията, тъй като по проекта все още се работи.

Към момента ръстът на инвестициите е 37% на годишна база, каза още Янев. От средата на 2017 г. до сега има сертифицирани 27 проекта, а в първата половина на 2017 г. те са били само 8. Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) увеличението е с 241,9 млн. евро.

Тази вечер БАИ ще връчи наградите "Инвеститор на годината 2017" на най-големите инвеститори през изминалата година. 70 компании се включиха в конкурса. Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

Участниците в надпреварата са от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, номинирани от търговски камари, областни администрации и общини.

Българските инвеститори са сред най-големите в страната, посочи Янев като тенденция. Той посочи за пример ИТ сектора, където този тренд е най-забележим.

Освен това директорът на БАИ изтъкна, че сделката за СофтУни се очаква да бъде най-голямата за Централна и Източна Европа тази година.

Пред финализиране е сделката за придобиването на компанията, създала първия софтуерен университет у нас, от американската Academy School of Blockchain. Сделката се очаква да е факт до няколко месеца.
Коментари: 0