Стърджън: Най-добрият вариант за Шотландия е независимост

Страната иска да присъства на общия пазар на ЕС и след Brexit

Стърджън: Най-добрият вариант за Шотландия е независимост

Снимка: Pixabay

След излизането на Великобритания от Европейския съюз, най-добрият вариант за Шотландия остава членството ѝ като независима държава. Това обяви лидерът на Шотландската национална партия и премиер на Шотландия Никола Стърджън в статия в електронната версия на в. Financial Times. 

„Най-добрият вариант за Шотландия остава запазването на пълно членство в ЕС като независима държава”, пише Стърджън в статия.

„Независимостта (от Великобритания) трябва да остане вариант за запазване на нашия европейски статут, ако стане ясно, че нашите интереси не могат да бъдат защитени по друг начин”, добави тя. 

Стърджън обеща, че следващата седмица оглавяваното от нея правителство ще публикува „предложения за запазване на мястото на Шотландия в Европа и, по-специално, продължаването на присъствието в общия пазар на ЕС”. 

Стърджън се позова и на изследване, според което излизането на Великобритания от общия пазар на ЕС ще въздейства негативно върху шотландската икономика като доведе до загубата на 80 хил. работни места. Тя отбелязва, че за да остане Шотландия икономически интегрирана в ЕС без необходимостта да се обявява независимост от Лондон, са възможни варианти, при които се връщат на Единбург редица пълномощия и запазване на региона като част от общия пазар дори в случай на излизане на Великобритания от него. 

„В действителност Шотландия няма да бъде единствена в тази ситуация, като се вземе предвид, че има широко разбиране на необходимостта от специални договорености за Северна Ирландия и Гибралтар”, каза тя. 

В случай, че това е невъзможно, повтаря Стърджън, вариантът за независимост на Шотландия от Великобритания не трябва да бъде изключван. 

Референдумът по въпроса за членството на Великобритания в ЕС бе проведен на 23 юни 2016 г. и на него с резултат 51,9% спечелиха противниците на евроинтеграцията. При това мнозинството от шотландците (62%) се обявиха за оставане в състава на общността. Против „развода” с Брюксел гласуваха по-голяма част от жителите на Северна Ирландия, както и на Гибралтар.
Коментари: 0