Стипендиантите по медицина ще връщат пари, ако откажат да работят в България

Младите лекари избират работните си места от списък

Стипендиантите по медицина ще връщат пари, ако откажат да работят в България

Снимка: Pixabay

Всички стипендианти по медицина ще трябва да връщат пари на държавата, ако откажат да работят три години в България след завършването си. Това предвиждат нови промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, публикувани на сайта за обществено обсъждане.

В края на месец юли 2019 г. бяха обнародвани първите изменения, свързани с желанието на Министерството на здравеопазването да задържи младите лекари да останат да работят в страната. Тогава беше прието, че всеки лекар специализант, който е приет държавна поръчка, задължително ще трябва да работи в България поне 3 години. Болниците, от които могат да избират младите лекари, ще бъдат обявявани на сайта на Министерството на здравеопазването.

Изключение са специализантите по Обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари  на територията на страната, а не в лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия, уточняват от здравното министерство. От своя страна ведомството ще изготвя съответните списъци на база обявените свободни места в местни и общински болници.

 В сегашните промени реално се разписват „санкциите“, които ще бъдат налагани на стипендиантите, ако откажат да работят три години, ако не успеят да завършат успешно образованието си или се откажат от него в самия процес. Средствата ще се възстановяват пропорционално на положения труд или образованието.
Коментари: 0