Столична община се задейства с разширението на ключов булевард

Проектът бе заложен в предизборната програма на столичния кмет, но изпълнението му закъсня

Столична община се задейства с разширението на ключов булевард

Снимка: Красимир Свраков

18341 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Столична община най-после задейства процедурата за разширение и ремонт на ключова част от столичния булевард „Ломско шосе“. Проектът бе заложен в предизборната програма на кмета Йорданка Фандъкова през 2019 г., но изпълнението му бе отложено заради пандемията и множеството имоти, които трябваше да бъдат отчуждени за разширяването на отсечката от метростанция „Ломско шосе“ до Околовръстното на София.

Сега Столична община официално публикува обществената поръчка за обновяване на пътната артерия на София. От документите става ясно, че проектът ще се изпълнява на два етапа, като настоящата поръчка на стойност малко над 11 млн. лв. с ДДС се отнася само за първия етап. Той обхваща участъка от метростанция „Ломско шосе“ до надлеза на жп линията. В поръчката е включено и изграждането на нов мост над жп линията. Общата дължина на ремонта, заедно с малък участък от „Обелско шосе“, е около 850 м.

Обновяването на булеварда е финансирано със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и бе заложено като един от десетте ключови инфраструктурни проекта за столицата тази година. Очаква се обаче реновацията му да стартира през 2022 г. Общата му прогнозна цена е 23 млн. лв. според плана за реконструкция на Столична община, представен през декември.

Целият път, който трябва да бъде разширен, свързва северната част на София с Околовръстния път на столицата и с републиканската пътна мрежа. Около него се намират много предприятия и връзки с индустриални зони, което допълнително утежнява трафика и състоянието на пътя заради движението на много тежкотоварни автомобили.

Сега в проекта е предвидена асфалтобетонова настилка за много тежко движение именно заради тях. Отсечката ще е с две ленти във всяка посока. Ще бъдат създадени и тротоари, каквито сега на места липсват. Движението няма да бъде напълно преустановявано, като е изготвена постоянна организация на движението. Предвижда се и изграждане на ново улично осветление. По закон гаранционният срок на новата настилка е минимум 5 години.

Крайният срок за подаване на оферти е 14 юни.

Коментари: 0