Страните с ниски и средни доходи се отказват от ваксината на Pfizer/BioNTech

От компанията заявяват, че прилагат диференциран метод на ценообразуване за различните държави спрямо техния доход

Страните с ниски и средни доходи се отказват от ваксината на Pfizer/BioNTech

Снимка: Unsplash

3218 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Страните с ниски и средни доходи са избрали да не поръчват ваксината на Pfizer/BioNTech. Това заяви главният изпълнителен директор на американската компания Pfizer, Алберт Бурла в писмо до служителите на компанията, публикувано след като САЩ обявиха подкрепата си за анулиране на патентите за ваксини срещу коронавирус. От компанията смятат, че причина за отказа на поръчки, е логистиката и изискването за съхранение на ваксината при много ниска температура. 

Бурла се е свързал с властите на страните със средни и ниски доходи, за да ги убеди да продължат с поръчките на дози от ваксината, тъй като предлагането е ограничено, но те са решили да направят поръчки при други производители на ваксини. По думите на Бурла, държавите с високи доходи са запазили повечето от дозите.

Ръководителят на американската компания, която си партнира с немската BioNTech, заявява, че се прилага диференциран модел на ценообразуване за ваксината. Страните със средни доходи плащат наполовина по-малко от страните с най-високи доходи. Ваксината се предлага на страните с ниски доходи на себестойността й.

Бурла коментира, че компанията планира да достави 3 млрд. дози ваксина за повече от 116 държави тази година. Около 450 млн. дози са насочени към страните с по-високи доходи. За страните със средни и ниски доходи са осигурени над 1 млрд. дози.

От писмото става ясно, че компанията се е обявила срещу предложението на САЩ за прекратяване на патентите за ваксините. Подобен ход може да наруши способността на компанията да произвежда ваксината в голям мащаб, имайки предвид и недостига на суровини, смята Бурла.

Коментари: 0