Странният случай с икономиката на Ирландия

Дори в пандемия икономиката расте, но заради нещо, което в годините е носело критики и дори подигравки

Странният случай с икономиката на Ирландия

Снимка: Pexels

4622 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Ирландия бе единствената страна от Европейския съюз, която успя да запише ръст на реалния си брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. Въпреки разрухата, която пандемията остави и продължава да оставя след себе си, държавата с един от най-високите стандарти на живот в света на теория се справя с кризата благодарение на няколко стари хитрини, за които години наред е жертва на критики и дори подигравки.

През 2020 г. икономиката на Ирландия се разшири с 3.4%, според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Това се случва благодарение на безапелационен скок в износа до 160.8 млрд. евро, който ограничи щетите от спада във вътрешното потребление. Експортът нарасна на годишна база с близо 5% (8.3 млрд. евро), а финансовият министър Паскал Донохю разказва причините за това.

Експортът на храни и напитки търпи спад, докато фармацевтичният и ИКТ секторите отбелязват изключителен ръст, задвижван от лекарствата, свързани с пандемията и преминаването към работа в дистанционна форма.“

Все пак местните икономисти обикновено не се фокусират върху брутния вътрешен продукт като мярка за икономиката на страната, като се има предвид наличието на толкова много големи американски компании, които използват Ирландия като перфектната врата към европейския пазар. През 2015 г. например чуждестранните мултинационални компании, базирани там, помогнаха БВП да нарасне с 26%, което предизвика международни подигравки и поднови спора относно данъчната система на страната, припомня Bloomberg.

Последните данни от Централната статистическа служба (CSO) показват, че стойността на износа на фармацевтични продукти е нараснала с 25% до 62 млрд. евро през миналата година, което представлява 39% от целия износ на ирландски стоки през 2020 г. Страната е глобален център за фармацевтичния и медицински сектор и е домакин на 24 от 25-те най-големи играчи в индустрията, включително Pfizer, Johnson & Johnson, Roche, Novartis и AbbVie – компании, които станаха изключително важни през изминалата година.

Защо точно там?

Ирландия е смятана за данъчен рай още от 1981 г., когато американската организация IRS създава списък с такива места. Оттогава насам страната присъства в почти всеки подобен списък, но в последните години ОИСР и ЕК я извадиха от своите, като я посочват за офшорен финансов център (бел. р. - офшорен финансов център (OFC) и данъчен рай (tax haven) се приемат за синоними в редица икономически теории).

На пръв поглед ирландската данъчна система е може би най-благоприятната за бизнеса в Европейския съюз. Стандартната ставка на корпоративния данък (CIT) е 12.5%, докато средната ставка за ЕС надвишава 20%. Това обаче е само върхът на айсберга.

Ирландия използва огромни стимули за привличане на нематериални активи, както и за научни изследвания и развитие от международните корпорации. Подобни дейности позволяват на световните фирми да намалят данъчната си тежест почти до нула.

Тези практики очаквано са за сметка на други държави членки на ЕС. Гореспоменатите механизми насърчават международните корпорации да прехвърлят изкуствено печалбите, спечелени в други страни. Този процес генерира около две трети от приходите на Ирландия от CIT, но в същото време струва на други държави - предимно ЕС, Обединеното кралство и САЩ - милиарди долари и евро всяка година.

Ирландия също е ключов проводник за международния капитал - фирмите използват ирландската данъчна система, за да прехвърлят печалби в традиционни данъчни убежища като Бермудските острови, Каймановите острови или Британските Вирджински острови.

Справедливост?

Ирландия се очаква да вземе малка част от средствата от мегафонда на Европейския съюз за възстановяване и развитие, разкри преди дни финансовият министър. Според правителството - под 1 млрд. евро като микс от грантове и заеми, което е над 10 пъти по-малко от средствата, които се очаква да получи България.

Какво остава скрито от погледите?

Ирландия е страната с най-високо съотношение на дълга към глава от населението в Европа към началото на 2021 г., като пандемията принуди всички страни от Блока да опрат до нови заеми. Статистиката показва, че на глава от населението ирландците ще поемат дълг с почти 20 хил. евро повече от средното за ЕС.

И докато на теория Ирландия е успяла да се справи по някакъв начин с кризата и единствена в ЕС да разшири икономиката си, страната е претърпяла най-рязкото увеличение на дълга на глава от населението през последната година.

Коментари: 0