Стратегически придобивания за CETIN, която се отдели от Теленор

Сред основните цели на преструктурирането на телекома бе разкриването на нови бизнес хоризонти

Стратегически придобивания за CETIN, която се отдели от Теленор
2600 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

CETIN България, която преди година се отдели от структурата на местния телеком оператор Теленор, за да поеме оперирането на инфраструктурата, обяви придобиването на две компании. Става дума за доставчиците на оптични и интернет услуги „София Комюникейшънс“ ЕАД и „Ракком“ АД. Стойността на двете сделки не се споменава. Стъпката обаче изглежда стратегическа, тъй като идва на фона на новата вълна инвестиции на бранша в развиването на мрежите им. 

И „София Комюникейшънс“, и „Ракком“ са компании, чиято дейност е фокусирана върху корпоративните клиенти и самите телеком оператори. Първата е създадена през 2001 г. като първата алтернатива в доставката на MAN услуги на все още неприватизираната по това време БТК. Компанията е сред основните играчи, предлагащи оптични услуги в София, както и в предоставянето на телеком решения за бизнес клиенти. „Ракком“ предлага разнообразие от интернет услуги на голям брой бизнес клиенти, като любопитното е, че за целта използва мрежата на „София Комюникейшънс“.

Придобиването на компания с дългогодишен опит и традиции в осигуряването на свързаност е следващата логична стъпка в стратегията ни за развитие“, коментира Петър Мудринич, изпълнителен директор на CETIN България.

От изявлението на компанията става ясно, че една от основните ѝ цели е именно по-нататъшното разширяване на портфолиото от услуги. В момента телекомите са изключително концентрирани в разгръщането на мобилните си мрежи от следващо поколение. Самата Теленор даде старт на 5G услугите си миналия месец, като инфраструктурата ѝ е изградена именно от CETIN.

От друга страна телекомът, който доскоро сам се грижеше за мрежата си, не предлага фиксирани услуги за крайните клиенти, а наличната оптична инфраструктура служи като опорна. Любопитно е, че също днес Теленор обяви ново назначение именно в сферата на фиксираните услуги, определяйки Владислав Димитров за старши съветник „Развитие на фиксирани услуги“. Той ще ръководи екипа, отговорен за развитието на този тип услуги - включително процеси, свързани с мрежова и IT стратегия, проектиране, тестване, внедряване, партньорства, управление на доставчици, ефективна работа и експлоатация на фиксирани услуги.

Ролята на CETIN

Компанията бе отделена от Теленор през юли миналата година по примера на чешкия оператор О2, също собственост на PPF Group. През 2013 г. фондът на вече покойния Петр Келнер придоби О2 от Telefonica, а две години по-късно взе стратегическото решение да раздели бизнеса с крайните клиенти и управлението на самата инфраструктура. През миналата година приложи същия модел и за новопридобитите си дружества в България, Сърбия и Унгария.

Подобна стъпка отваря повече бизнес възможности, включително защото това минимизира сблъсъка с регулаторите и риска от конфликт на интереси. Отделянето осигурява и по-лесно напускане на PPF от страната, в случай че поиска да се раздели с клиентския си бизнес, но да запази позиции на разгорещилия се мрежов пазар. 

CETIN България е напълно отделна компания от Теленор и като такава може да предлага инфраструктурата си и на други оператори. В Чехия например клиент на тамошния CETIN, освен свързаната О2, е и конкурентът T-Mobile. В България перспективата по-скоро е в посока на малките играчи – т.н. виртуални оператори, каквито у нас все още липсват, но на Запад разчупват пазара.

Става дума за доставчици на мобилни услуги за крайните клиенти, които нямат собствена мрежа, а наемат такава от големите. Идеята за виртуални оператори (MVNO) бе лансирана и тук преди няколко години. Тя обаче все още не може да бъде реализирана, тъй като липсва регулаторно задължение за отваряне на инфраструктурата.

Подкрепи Economic.bg