Стремим се към бизнес съвършенство

Въвеждаме иновации в начините на работа и на управление, но и в грижата за хората и за околната среда

Проф. д-р инж. Илия Гърков, „Мистър Икономика“ 2021:

Стремим се към бизнес съвършенство

Снимка: Списание Икономика

1028 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Проф. д-р инж. Илия Гърков е вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България. Той има 30-годишен международен опит в добивната индустрия. С цялостната си работа като ръководител има значителен принос за развитието и превръщането на рудник „Челопеч“ в миннодобивно предприятие от световна величина. Благодарение на неговия подход  участък „Ада тепе” край Крумовград стана първият нов рудник в България за последните 40 години.

Проф. Гърков, каква  тежест има за вас голямата награда “ Мистър Икономика“?

Чест е да бъдем така високо оценени от индустриалците, с които работим наравно в бизнеса. Наградата е признание за онова, което правим, и за начина, по който го правим. 

С кои постижения на „Дънди Прешъс Металс България“ заслужихте това отличие?

Имаме физическия резултат от работата на общо 1300 души – добитата руда, преработена в концентрат, който е продаден. Голямото ни постижение обаче е това, което правим с нашите хора. Получихме висока оценка на международно ниво и сме сред десетте минни компании в света, които са с най-висок рейтинг по екологичност на производството. Струва си да отбележим, че една пета от близо 300-та души, които работят в нашето предприетите в Крумовград, се завърнаха от чужбина, за да се присъединят към нас. Развиваме Фонда за насърчаване на микро, малък и среден бизнес, който създаде над 70 работни места извън минната индустрия. Имаме и друго постижение - в пандемията подпомагаме не само нашите служители и техните семейства, не само общините и регионите, в които работим, но и някои от най-важните болници в страната. Допринесохме за спасяването на много хора.

Какво е нивото на дигитализация при вас, а и на технологиите, които прилагате?

Инженер съм и обичам числата. В рамките на три години нашето предприятие в Челопеч беше посетено от 372 компании, от тях само 17 са български. Бизнеси от САЩ и Канада, та чак до Австралия, се оказа, че има какво да научат от нас. Те са не само от добивната индустрия.

Кое ги води при вас?

Начинът, по който работим. Принципите на управление, които прилагаме. Подходите за развитието на хората. Опростяването на управленските процеси.

Това е ваша местна разработка ли?

Ние сме първопроходците в създаването на оперативния модел, насочен към съвършенство в бизнеса. Той се превърна в принцип на работа във всички структури на нашата група навсякъде по света. Заехме се да отговорим по балансиран начин на очакванията на всички заинтересовани страни, защото е важно развитието на хората, ценно е подпомагането на местните общности, а не само финансовите резултати.  Безопасните условия на труд и отговорността към околната среда са нашият най-важен приоритет. Когато срещнем трудност, не се отказваме, а търсим причините, за да постигнем решения. Голямо признание е, че културата в компанията и начинът ни на работа са образец за много други бизнеси. Природните ресурси стават богатство, когато се предоставят на човешкото общество. Минният бизнес е в основата на развитието на нашата цивилизация.  Затова към Зелената сделка трябва да си пристъпи с ясен план и ясни отговорности.

Имате отвореност към иновации. Защо?

Научихме се да не се боим  от новото. Така например с американски стартъп създадохме интелигентни дронове, които работят под земята – те са бързи, точни и не ги е страх. Наскоро при нас беше делегация от Полската академия на науките. „Дойдохме с предубеждения, а си тръгваме очаровани“, казаха ни те в края на визитата.

2022 ще е година на...

... предизвикателства. Но и на следващите върхове, които ще бъдат покорени.Подкрепи Economic.bg