Суровините са най-евтини от 2009 г. насам

Медта с четвърти спад за пет сесии, а оловото достигна 17-месечно дъно

Суровините са най-евтини от 2009 г. насам
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Bloomberg Commodity Index, измерващ борсовите цени на 22 суровини, достигна най-ниските си стойности от юли 2009 г. насам, съобщава Bloomberg. Спадът бе продиктуван от поредицата негативни сигнали за китайската икономика, както и достигането на нови върхови стойности за щатския долар.

Индексът достигна 115,4 пункта около обяд, но успя да навакса до 0,15% дневен спад и стойност от 116,3 пункта в края на търговията. За последната година измерителят се понижава с 5,28%, а от началото на годината спадът е над 7,5%.

Поведението на инвеститорите бе продиктувано основно от новините за втората най-голяма световна икономика. След като в края на миналата седмица и началото на тази, Националното статистическо бюро на Китай обяви, че официалните индекси за растежа на активността в промишлеността и услугите са отбелязали спад, сходни данни бяха публикувани и за частния индекс на Markit Economics. Общият измерител за услугите, промишлеността и строителството се понижи за трети път от последните четири месеца.

„Слабите данни за PM индексите са отражение на нагласите, че икономиката се намира в лек застой. Определено няма силни сигнали за устойчив растеж от Китай, а страната е все още най-големия нетен потребител на метали в света и то със съществена преднина“, коментира за агенцията Таи Вонг, директор за търговия със суровини в BMO Capital Markets в Ню йорк.

Оловото с тримесечна доставка поевтиня с 0,5% в Лондон до 1996,5 долара за тон. Преди това металът докосна 17-месечно дъно от 1955,5 долара за тон. Негативната вълна бе споделена и от алуминия, никела, медта и цинка. Медта приключи четвърта сесия на спад от последните пет, понижавайки се с 0,4% до 3,006 за фунт (454 гр.). Индексът на шестте основно търгувани метали в Лондон регистрира най-големия си дневен спад от близо три седмици, след като Европейският съюз понижи прогнозата си за растеж в Общността.

От своя страна, силният долар „открадна“ инвестиции от суровините и притисна котировките им допълнително. Обнадеждаващите данни за американската икономика и изкупуването на активи от ЕЦБ доведоха щатската валута до петгодишен връх спрямо кошница от 10 водещи парични единици.     

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"    
Подкрепи Economic.bg