IT гигантът SUSE планира да утрои екипа си в България догодина

Компанията ще търси специалисти от целия бизнес спектър за своя иновационен хъб в София

Иво Тотев, директор за продуктово развитие и маркетинг:

IT гигантът SUSE планира да утрои екипа си в България догодина

Снимка: Личен архив

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Базираният в Германия софтуерен гигант SUSE обяви, че разкрива хъб за иновации и технологии в София през октомври. Първоначалният план е в следващите две-три години у нас да бъдат разкрити около 200 нови работни места. За моментната ситуация и предизвикателствата пред разрастване във време на пандемия Economic.bg разговаря с директора на компанията за продуктово развитие и маркетинг – българинът Иво Тотев. Той е движеща сила не само за този проект, но и за центровете на SAP и Software AG тук при тяхното основаване преди години.

– SUSE разкри първия си офис в София в разгара на пандемията от коронавирус. С какви предизвикателства се сблъсква компанията и как изобщо се решихте на тази стъпка в такъв критичен момент?

– Въпреки коронакризата ние сме успешни и се радваме на растеж. Доста бизнеси потъват, като тези в туризма, но други сектори от икономиката вървят много добре. Става дума за свързаните с дигитализацията и новите бизнес модели. Нашата дейност беше не само стабилна през 2020 г., но имаме и много добър растеж спрямо миналата година. По тази причина ни трябват допълнителни хора.

Наскоро купихме и компанията Rancher, която е много силна в управлението на Kubernetes (система за оркестрация на контейнери с отворен код за автоматизиране на разполагането, мащабирането и управлението на компютърни приложения, бел.р.) и искаме да поддържаме нашия растеж.

– Как компанията се спря на София?

– От една страна, за нас са важни стабилността и близостта до ЕС. От друга, нашите главни локации са в Нюрнберг, Прага, Америка и искахме хората да могат да работят заедно. Затова мислехме коя е най-добрата локация. Намерихме консултанти, които разбират пазарите в Югоизточна Европа, Азия, Латинска Америка. Накрая останаха България и Румъния. България е част от ЕС, а часовата разлика със Западния бряг на САЩ е 10 часа и това е добре.

– Но това важи за доста градове и страни от Източна Европа.

- Важното за нас беше квалификацията, а виждаме, че от университетите тук излизат добре обучени кадри. Второ, има добри и сериозни компании в София – като SAP, които правят бизнес приложения, Software AG, Bosch и пр. С две думи, има хора, които разбират от аутомотив, и фирми, в които са се научили на много неща. Това е добре за нас, защото ние се занимаваме освен с IT инфраструктура, и с IoT, edge технологии и изкуствен интелект (AI).

– С какво ще се занимават хората в софийския офис?

– Имаме няколко много важни теми – целият AI спектър, edge технологии и IoT. Това означава, че и нормите на сигурност на системата са от голямо значение. Цялата тема - сигурно автономно шофиране - също е много важна за нас. Разбира се и open source, което много се харесва на разработчиците, тъй като на практика могат да си сътрудничат с хора от цял свят, а не само с тези от своята компания.

Иначе предвиждаме хъбът да е мултифункционален, така че да има възможност за кариерно развитие. Разработчиците са ни най-важни и ще ни трябват най-много такива хора, но също и специалисти в маркетинг, продуктов маркетинг, консултантски дейности, IT и т.н.

– На какъв етап от стартирането си е офисът в София и кога се очаква да заработи пълноценно?

– Не бих го определял като пълноценно и непълноценно. Всяко начало е трудно. На старта ни трябват най-добрите хора. Най-важни са първите 20 човека – да са силни хора и с добър характер. За SUSE е много важна атмосферата и чисто човешките качества, не само колко са добри в своята професионална насока. Затова преценихме, че няма да правим компромиси, а вместо това ще си дадем време да намерим най-добрите хора. След като мине тази фаза, ще влезем във фазата на усилен растеж, в който ще наемем повече служители.

– Колко са вече наетите и какъв е планът за следващата година?

– До момента имаме 8 човека екип. Има още отворени позиции и до края на годината очакваме да отворим още поне 10. През 2021 г. плановете са по-амбициозни и може би ще търсим да наемем до 30 позиции. AI е едно от основните направления, в които търсим хора, но също от цялото портфолио – linux разработчици, както и маркетинг, примиум поддръжка и т.н. Както казах, идеята е да не се концентрираме само в научно развойната дейност, а в цялата експертиза на IT бизнеса.

– Как се отразяват пандемичната ситуация и изискванията за работа от вкъщи върху търсенето и намирането на хора?

– SUSE по принцип е компания, в която още преди COVID 45% от нашите хора работеха от вкъщи. Сега са над 90%, като в офисите са само някои служители, които трябва да поддържат IT инфраструктура. Така че нямаме големи трудности да търсим и намираме хора в момента, защото нашата култура е на работа от вкъщи. Разбира се, офисът си има предимства, така че чакаме да видим какво ще стане с пандемията и ваксината. Имам надежда, че до юни ще се стабилизират нещата и от средата на 2021 г. може би ще си работим от офис и ще назначаваме усилено хора.

– А търсите ли място за офис?

– Търсим и дори сме се спрели на локация. Водим се от необходимостта да осигурим сигурността на нашите служители. Чакаме ситуацията да се стабилизира възможно най-бързо. Спрели сме на две основни локации, като още текат преговори. Бизнес паркът и централните части на града са сред възможностите.

– Скорошно проучване на SUSE очерта IT уменията, за които има най-голям недостиг сред бизнеса. Това са AI/ML, хибридни облаци и IoT. Бихте ли обяснили на какво се дължат тези тенденции?

– Виждаме две много силни тенденции. Първото е смарт продукти. Независимо дали колите отиват към самоуправление, или говорим за здравеопазване – всички тези скенери стават все по-интелигентни, а данните се пренасят в облак. Това са само два примера за това как по-голямата изчислителна мощ води до големи развития в edge IoT, където все повече и повече от функциите стават в самия уред. Затова все повече продуктови мениджъри решават, че е време да се отиде към Linux, където ние сме лидер. Изчислителната мощ се вдигна много, но в крайна сметка в един уред тя винаги ще е по-ниска отколкото в облака и дейта центъра. Затова цялата тема edge е супер важна. Немска автомобилна компания, чието име не мога още да кажа, предстои да пусне електрическа кола със SUSE технологии през 2021 г.

Другата голяма насока, поради която купихме и Rancher, е темата cloud native (подход в разработването на софтуер, който използва облачните изчисления за изграждане и стартиране на мащабируеми приложения в съвременни, динамични среди като публични, частни и хибридни облаци, бел.р.). С други думи – независимо накъде вървят приложенията – дали в собствен дейта център или в облак, фирмите искат да използват cloud native технологии, за да развиват новата генерация приложения. Предимството на cloud native е в мащабируемостта – човек може да използва това решение в собствен дейта център, а ако трябва повече компютърна мощ, отива в облака.

Преносът на софтуера става много лесно с контейнерните решения на Rancher, които позволяват прехвърлянето му от една среда в друга. Винаги давам пример с преместването в нов дом. Днес човек опакова в кашони, пренася нещата си, а някои от тях не пасват на новото място и трябва да се започне отново. Това е и ситуацията с приложенията днес. Ако софтуерът е направен за частен дейта център да се вкара в облак не е лесно. Но когато всичко е в контейнери – човек взима контейнера, отива от една инфраструктура в друга и всичко си върви, както е било. Това е голям тренд в индустрията. С фирма Rancher сме сред водещите в света и ни трябват още хора. Надявам се да е супер атрактивно за хората в София да се интересуват да работят по тези проекти.

– Има ли достатъчно добре подготвени кадри в тези области?

– В сферите AI/ML, edge и контейнер кадри липсват в цял свят. Има малко хора с този опит, така че нашата стратегия е да намерим малък брой от специалисти и да дадем възможност на всеки, който иска да се учи, да влезе в темата и да стане специалист. Липсата не е само в София.

Коментари: 0