Световната купа и бизнесът - кой печели пари и колко?

Световната купа е най-доходоносното, но и най-скъпото футболно събитие

Световната купа и бизнесът - кой печели пари и колко?

Отборът на Русия игра първия си мач вчера

Снимка: Twitter профил ФИФА

21-ата Световна купа на ФИФА започна в четвъртък в Москва, като милиарди хора се очаква да гледат суперзвездите на футбола в най-престижния турнир в света.

Световната купа е най-доходоносното, но и най-скъпото футболно събитие, защото тези, които плащат за турнира, не са непременно тези, които реализират печалбите от него. 

ФИФА, организационният лидер на световния футбола, печели милиарди долари приходи на всеки четири години от Световното първенство, докато нациите, домакини на турнира, получават сметка от 10 милиарда долара или повече.

Турнирът за 2018 г. се провежда в 11 руски града, с 32 отбора в турнирен формат. Победителят ще бъде коронован на 15 юли.

Строителството и подготовката за турнира са стрували на Русия 11,8 милиарда долара, според USA Today, като повече от 70 процента от парите идват от публично финансиране.

Отборите ще спечелят част от общия награден фонд от 400 милиона долара, според ФИФА, като всеки участващ тим ще получи по 8 милиона, а победителят - 38 милиона долара.

Колко струва Световното за страната домакин?

Отборът на нацията домакин на Световната автоматично се класира за турнира, но този статус идва с тежка цена за икономиката.

По същество ФИФА изисква офертите на кандидатите за домакин на Световната купа да включват значителни данъчни облекчения. Германия предложи на ФИФА приблизително 272 млн. долара данъчни облекчения, когато беше домакин на световното първенство през 2006 г., а Южна Африка и Бразилия следват тази тенденция съответно през 2010 г. и 2014 г. Споразуменията създават зони без данъци за събитията за Световната купа, като корпоративните партньори на FIFA са освободени от данък върху доходите и продажбите.

Бразилия е похарчила около 15 милиарда долара за изграждането на стадиони и транспортна инфраструктура, наред с друга инфраструктура, за Световната купа 2014. Най-скъпият от стадионите - Мане Гаринча, струваше 550 милиона долара и послужи само за няколко събития в месеците след турнира - а сега се използва като паркинг за автобуси.

Русия може да не похарчи сума, близка до 51 милиарда долара, които инвестира за Зимните олимпийски игри 2014 г. в Сочи, но разходите за Световното непрекъснато се покачват, като достигат почти 12 млрд. долара.

Официални лица твърдят, че Световната купа ще донесе между 26 милиарда и 31 милиарда долара към националната икономика. Аркади Дворкович, бивш заместник-министър на Русия, заяви, че подготовката вече е добавила около $ 14 млрд. към БВП на страната - еквивалент на 1 процентен пункт - както и около 220 000 работни места. 

Ето кой всъщност прави пари

ФИФА привлече приходи от 4,8 милиарда долара от Световната купа през 2014 г., а печалбата е 2,6 милиарда долара. Приходите от разпространение достигнаха 2,43 млрд. долара, докато спонсорствата и продажбите на билети донесоха съответно 1,6 млрд. и 527 млн. долара.

Очаква се Световната купа през 2018 г. да донесе приблизително 6 млрд. долара приходи за ФИФА, което е с 25% повече от 2014 г. Очаква се приходите от телевизионно излъчване да достигнат до 3 млрд. долара, а над 3,2 милиарда души да гледат първенството по телевизорите си.
Коментари: 0