5 банки глобени с $3,4 млрд. за валутни манипулации

UBS, HSBC, Citigroup, Royal Bank of Scotland и JP Morgan не са контролирали бизнес практиките при операциите си на международните валутни пазари

5 банки глобени с $3,4 млрд. за валутни манипулации
248 ~ 2 мин. четене
Глобалните регулатори наложиха санкции в размер на 3,4 млрд. щатски долара на пет големи банки, между които UBS, HSBC и Citigroup, съобщава Reuters. Причината е, че те не са контролирали бизнес практиките при операциите си на международните валутни пазари. Глобени бяха и Royal Bank of Scotland и JP Morgan, като продължава и отделно разследване за  Barlcays.

Глобите бяха наложени от британската Служба за финансово поведение (FCA) и от американската Комисия по фючърсна търговия (CFTC). Швейцарският регулатор FINMA наказа отделно швейцарската банка UBS със 134 милиона швейцарски франка.

FCA глоби петте банки с 1,1 милиарда паунда, като заяви, че пропуските "подкопават доверието в британската финансова система и поставят почтеността й в риск". Американският регулатор глоби същите банки с 1,4 милиарда долара. FCA съобщи, че е работила в тясно сътрудничество с другите регулатори.

"Днешната глоба показва сериозността на пропуските, които открихме, и компаниите трябва да поемат отговорност за поправянето им. Те трябва да гарантират, че брокерите им не мамят системата, за да увеличават печалбите и не пораждат безпокойство относно етиката на поведението си", заяви генералният директор на FCA Мартин Уийтли.

Пропуските възникнали между 1 януари 2008 и 15 октомври 2013 г., уточнява FCA. Британският регулатор отбелязва, че банките "не са упражнили адекватен и ефективен контрол" над търговията си на международните валутни пазари, обучението е било "недостатъчно", а "точните ценности и култура" не са били достатъчно внедрени във външната търговия на банките.

Глобите са наложени след едногодишно разследване на FCA на твърдения, че международният валутен пазар, на който банките и други финансови компании купуват и продават валути помежду си, е бил манипулиран. На този пазар ежедневно се търгува с валута на стойност 5,3 трилиона долара. Около 40% от търговията се извършва в Лондон.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg