Световният елит отбягва Саудитска Арабия заради изчезналия журналист

Държавни и корпоративни представители отказват да посетят Рияд по време на форума „Давос в пустинята“

Световният елит отбягва Саудитска Арабия заради изчезналия журналист
Ръководството на американския телевизионен канал Fox Business Network е решило да не участва в големия международен инвестиционен форум в Рияд идната седмица, както и да се откаже от спонсорство на събитието.

Това е поредният случай, в който ръководител на частна или държавна институция отказва да участва в международната инвестиционна конференция в Саудитска Арабия, наречена „Давос в пустинята“. А причината е изчезването на опозиционният саудитски журналист Джамал Хашоги. Той е в неизвестност след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди повече от две седмици. Турските власти заявяват, че той е бил убит, а саудитските отричат.

Международната общност обаче все повече вярва, че вината е именно у саудитското управление, или поне в техните служби.

По-рано американският министър на финансите Стивън Мнучин, след среща с президента Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпео, обяви, че няма да участва в международната инвестиционна конференция в Рияд. Холандският министър на финансите Вопке Хукстра също заяви, че се е отказал от участие в икономическата конференция в Рияд заради изчезналия журналист Джамал Хашоги. Същото направи и френският министър на икономиката Брюно Льо Мер.

Преди това беше съобщено, че и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард няма да отиде на конференцията в Саудитска Арабия. Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс също се отказа от участие в инвестиционната конференция в Саудитска Арабия идната седмица.

Участието с в нея анулираха и други европейски министри и бизнес лидери след критиките, отправени срещу кралството заради изчезването на журналиста. Сред ръководителите на компании, анулирали участието си във форума, са шефовете на BNP Paribas, HSBC, Crеdit Suisse и MasterCard - последните три са сред осемте стратегически партньори на конференцията, наред със Siemens, чийто президент Джо Кезер засега не е отменил пътуването си.

Няма да присъстват в Рияд и шефовете на JPMorgan Chase, на BlackRock и на Standard Chartered.
Промишленият и технологичният сектор също се включват в отказите - ръководителите на Ford, Uber, Virgin, Google и др.

Участието на журналисти или ръководители в кръгли маси са отменили и медийни групи като CNN, Bloomberg, The Economist, New York Times, CNBC и Financial Times.
Коментари: 0