Свикват тристранката спешно заради ТЕЛК-овете

Социалният и здравният министър търсят решение на проблема с медицинската експертиза

Свикват тристранката спешно заради ТЕЛК-овете

Снимка: Министерство на здравеопазването

1324 ~ 1 мин. четене

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще бъде свикан спешно, за да бъде намерено временно решение за работата на ТЕЛК-овете. По предварителна информация Съветът ще се събере още идния вторник.

Заседанието на тристранката е част краткосрочните мерки от плана за действие, който е обсъден по време на среща между министрите на здравеопазването проф. Николай Петров и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от здравното министерство.

Напрежението около решенията на ТЕЛК започна преди седмица, след като Върховният административен съд отмени част от наредбата за медицинската експертиза.

Решението за свикване на тристранката е взето след проведен разговор с ресорния вицепремиер Валери Симеонов.

В средносрочен аспект двамата министри и екипите им са обсъдили пътна карта по отношение предстоящата реформа в системата, с оглед изпълнение на правителствената програма. По въпроса ще бъде сформирана работна група, в която да участват представители на двете министерства и на Националния осигурителен институт. От работната група се очаква да излезе с доклад за структурни промени, които да бъдат предложени и обсъдени в Националния съвет по медицинска експертиза.

В дългосрочен аспект, след широко обществено обсъждане с всички засегнати страни, ще се пристъпи към законодателна инициатива.

Подкрепи Economic.bg