Съдът спря вписването на новото ръководство на „Автомагистрали“

Въпреки очакванията на ресорния министър Комитова, че вписването ще се осъществи до четвъртък, изглежда, че плановете са осуетени заради иск от страна на Стоян Беличев

Съдът спря вписването на новото ръководство на „Автомагистрали“

Стоян Беличев, изпълнителен директор на „Автомагистрали" ЕАД

Снимка: МРРБ

1840 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Автомагистрали ЕАД

Въпреки че Министерство на регионалното развитие и благоустройство обяви в началото на седмицата, че очаква новото ръководство на „Автомагистрали“ да бъде вписано в Търговския регистър до четвъртък, това няма как да стане. Причината е, че днес Софийският градски съд (СГС) е спрял производството по вписването след иск на настоящия изпълнителен директор Стоян Беличев и другите двама членове на Управителния съвет – Александър Филев и Иван Коларов.

Решението на съда реално продължава сагата със смяната на ръководството на държавната компания. Седмици наред Беличев и регионалният министър Виолета Комитова си писаха отворени писма, с които се обвиняваха взаимно. Накрая министърът помоли големите обслужващи банки на "Автомагистрали" да не изпълняват нареждания за плащания към фирми, подписани от Беличев. Тогава последва среща между двамата, а от съобщението на МРРБ стана ясно, че двамата са се разбрали за "мирно" оттегляне на Беличев, а Комитова пък да разреши транзакциите.

Основният аргумент за решението на съда е, че Комитова не е обявила конкурс за постовете на новите мениджъри, както е по изискване на Закона за държавните предприятия. Предишното правителство насрочи множество конкурси малко преди да загуби властта, като така бетонира своите кадри в държавните предприятия и сега смяната става трудно, без да се наруши законът.

Съдът отбелязва, че по закон членовете на Борда трябва да са петима, а не трима, както служебният министър предлага и както е сегашното положение. Вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши спорът между страните.

Служебният министър Комитова поиска смяната на ръководството след като бяха констатирани нарушения в доклад на Сметната палатка за нерегламентирани авансови плащания от страна на дружеството.

Подкрепи Economic.bg