СЗО: 13 души умират всяка минута заради мръсен въздух

Девет от десет души в света дишат замърсен въздух, сочат данни на ООН

СЗО: 13 души умират всяка минута заради мръсен въздух

Снимка: Pixabay

Всяка минута 13 души умират в света от замърсен въздух, или 800 души всеки час. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО) по случай Световния ден на околната среда. На годишна база мръсният въздух на закрито причинява 3,8 млн. преждевременни смъртни случая годишно, като 60% от тях са на жени и деца. 

Замърсеният въздух оказва влияние върху децата още от раждането им. Той е причина за по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени заболявания в детска възраст, затлъстяване и аутизъм. Данните на СЗО показват, че 93% от децата по света живеят в райони с по-замърсен въздух от допустимите норми. През 2016 г. инфекции на дихателните пътища са отнели живота на 600 хил. деца под 15-годишна възраст. 

25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето са заради мръсен въздух, както и 43% от хроничната обструктивна белодробна болест и 29% от смъртните случаи от рак на белия дроб. На годишна база замърсяването е по-смъртоносно от маларията, туберколозата и СПИН взети заедно. 

97% от градовете с по-ниски доходи не покриват минималните стойности за качество на въздуха, препоръчани от СЗО. По данни на ООН девет от десет души в света дишат замърсен въздух. Този проблем причинява около 7 млн. смъртни случая на година. Около 1 млн. души могат да бъдат спасени всяка година, ако бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. 
Коментари: 0