СЗО алармира за недостиг на 6 млн. медицински сестри

А те са гръбнакът на здравната система

СЗО алармира за недостиг на 6 млн. медицински сестри

Снимка: БТА

1420 ~ 2 мин. четене
Световната здравна организация (СЗО) призовава държавите да създадат най-малко 6 милиона нови работни места за медицински сестри до 2030 г., за да компенсират прогнозирания “глобален недостиг”, предава CNBC.

Групата на медицинските сестри е най-голямата в сектор здравеопазване и представлява приблизително 59% от професиите в него, по данни на СЗО. В света има малко под 28 милиона медицински сестри, което е с около 5.9 милиона по-малко от необходимото за предоставянето на адекватна грижа за нарастващото население, сочи нов доклад на Международния съвет на медицинските сестри.

Най-големият дефицит на медицински сестри е в страните с ниски до средни доходи в Африка, Югоизточна Азия, региона на Източното Средиземноморие и някои части на Латинска Америка. В доклада е отразена ситуацията в 191 държави, като се използват данни между 2013 и 2018.

Над 80% от медицинските сестри в света работят в страни, представляващи едва половината от световното население, сочат още резултатите в него.

“Сестрите са гръбнакът на здравната система“, казва в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. „Днес много медицински сестри се оказват на първа линия в битката срещу COVID-19. Този доклад е изключително напомняне за уникалната роля, която играят, и събуждане, което да се гарантира, че получават необходимата подкрепа, за да поддържат света здрав”, коментира още той.

Коронавирусът, който се появи в Китай преди малко повече от 3 месеца, се е разпространил в почти всяка страна, заразявайки повече от 1.3 милиона души по света. Той е взел поне 72 700 жертви, сочат данни на университета Джонс Хопкинс към понеделник следобед.

СЗО препоръчва на страните с недостиг на медицински сестри да увеличават броя на завършващите медицински сестри с около 8% всяка година и да подобрят наличието на работни места.

“Политиците разбират цената на обучението и поддържането на професионална сестринска работна сила, но едва сега много от тях признават истинската им стойност“, заяви в изявление президентът на ICN Анет Кенеди. “Всяка стотинка, инвестирана в сестрински грижи, повишава благосъстоянието на хората и семействата по осезаеми начини”, добавя тя. 

СЗО препоръчва още медицинските сестри да се обучават и в научни, технологични и социални умения, от каквито се нуждаят за постигането на напредък в здравеопазването. Съвет към световните лидери е да се подобряват и условията на труд, както излъчването на повече жени на ръководни позиции. 

Подкрепи Economic.bg