Тайните на Олантайтамбо в Перу (снимки)

И неговите храм, крепост и селище – докоснете се до древния свят на инките

Тайните на Олантайтамбо в Перу (снимки)

Някога Олантайтамбо е бил резиденция на император Пачакути. Смята се, че това е единственото място в Перу, където през 1536 година инките прогонват испанската армия.


Руините на Олантайтамбо имат най-вече религиозно значение. Храмът и крепостта са разположени над града, а по монолитните камъни, от които са построени, все още има запазени древни релефни рисунки.


След като изкачат 200 стъпала, туристите могат да се насладят отблизо на руините и да разгледат в детайли рисунките. Местните показват и издълбано в скалата лице.


Инките са построили и много „складове” за притежанията си, както и за храна. Разположени са нависоко, където студеният вятър и ниските температури спомагат за по-дългото запазване на продуктите.


Олантайтамбо е пример за невероятното градско планиране, което инките са успели да направят. Това си личи по каменните улици, които и до днес са в невероятна форма, а същите канали продължават да разпределят вода от планината в града.


Днес градът е известна туристическа дестинация за тези, които искат да се докоснат до живота на инките. Дори и да не сте почитатели на история или архитектура, гледките към тези руини със сигурност ще ви впечатлят. 

Коментари: 0