Такситата в София масово вдигат цените от април

Фирмите ще се възползват от възможността, предоставена им от Министерството на транспорта

Такситата в София масово вдигат цените от април

Снимка: Красимир Свраков

13873 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В София вече има таксита, които работят с по-висока първоначална такса, което стана възможно след измененията в Наредба 34, направени от Министерството на транспорта въпреки предупреждението на Комисията за защита на конкуренцията. Административната промяна даде възможност на таксиметровите фирми да направят първоначалната такса до три пъти от размера на цената на километър, което спрямо досегашните нива означава двойно увеличение.

Според Кирил Ризов от Съюз „Такси“ в столицата все още повечето компании работят с минимална дневна тарифа от 77 ст. на километър и нощната от 88 ст. Но вече се срещат и такива, които са определили двойно по-скъпа първоначална такса.

По думите му в столицата повечето фирми ще заработят с новите тарифи от следващия месец. „Специално за София болшинството от такситата започват масово да сменят старата с новата първоначална такса – около 29 март“, коментира Ризов пред БНР.

Според него поредният локдаун ще намали оборотите на компаниите и браншът отново ще поиска подкрепа от държавата. „Ние сме пряко свързани със заведенията за обществено хранене. Тъкмо започнахме да качваме оборотите до повече от 50% и какво се получи – отново локдаун и отново падаме на 20%. Така че наесен отново ще поискаме патентният данък за 2022 г. да бъде сведен до законовия минимум от 300 лв.“, каза Кирил Ризов.

Коментари: 0