ТБ \"Виктория\" готова да покрие всички пари на вложители

Трезорът ще даде достъп на хората до сметките им от 12 декември

ТБ \

Снимка: БГНЕС архив

В дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория" има достатъчно средства, за да се изплатят парите на всички вложители. Това става ясно от съобщение от квесторите на банката. Институцията  ще остане под специален надзор до 22 декември, но от 12 декември всички вложители ще могат да се разпоредят с парите си, съобщава БНР. 

Миналия месец БНБ даде указание от този петък - 12 декември, всички вложители в ТБ "Виктория" да имат право да се разпоредят с всичките си налични пари, независимо дали те са гарантирани по закон или не. Тогава стана ясно, че вложенията в банката са на стойност 160 млн. лева, а чрез продажбата на част от кредитния й портфейл може да се набави ресурс от 180 млн. лева. 

Ако вложителите искат да изтеглят в брой над 2 хиляди лева, трябва да направят заявка два дни по-рано, уточняват квесторите на банка "Виктория". Това условие не е валидно, ако изтеглянето на депозита става на падежа по договор. От 12 декември дебитните карти, издадени от банката, ще бъдат активни като средствата, налични по тях, ще могат да се теглят от банкомати и ПОС терминални устройства на други банки и търговци. В офисите на банката ще се обслужват сметките само на клиенти с изтекъл срок на дебитната им карта.

Функционирането на интернет банкирането ще продължи в режим на пасивен достъп. Възстановяването на всички останали операции, съгласно предоставените потребителски права, ще се осъществи в най-кратък срок, допълват квесторите.

Коментари: 0