15-те най-богати семейства в САЩ

Те са наследници на големи бизнеси

15-те най-богати семейства в САЩ

Роб, Алис и Джим Уолтън

Снимка: Walmart

Богатството на най-заможните фамилии в САЩ може да се проследи от поколения. Те стоят зад някои от най-големите американски компании и марки като Campbell Soup, Snickers и Windex. Те са наследници на химически, търговски и козметични компании, хотелски вериги и тв и вестникарски империи.

Вижте кои са 15-те най-богати семейства в САЩ:

15. Семейство Дюпон - 14,3 милиарда долара

Източник на доходите: DuPont

Химическата империя DuPont е основана като производител на барут през 1802 г. Оттогава тя прави какво ли не - от динамит до пластмаси. Компанията държи патентите за тефлона и найлона. Семейното богатство в голяма степен се състои от значителни дялове в компанията и се споделя от около 3500 членове на семейството.

14. Семейство Зиф - 14,4 милиарда долара

Източник на богатството: Ziff Davis Inc.

Компанията издател Ziff Davis, издаваща PC Magazine, бе продадена от сина на основателя на компанията Уилям Зиф младши през 1994 г. за 1,4 млрд. долара. Неговите синове, Даниел, Робърт и Дирк развиват наследството си чрез своята компания "Ziff Brothers Investments".

13. Семейство Доранс - 17,1 млрд. долара

Източник на богатството: Campbell's Soup

Около 11 членове на семейство Доранс притежават колективно повече от 50% от Campbell's Soup. Джон Т. Доранс стартира семейния бизнес в края на 1800-те. Днес фамилията също притежава Pepperidge Farm и V8 и има над 8 милиарда долара годишни приходи.

12. Семейство Нюхаус - 18,5 млрд. долара

Източник на богатството: Advance Publications

Семейното богатство на Нюхаус идва от издателска дейност. Advance Publications притежава Conde Nast и повече от 25 вестника в САЩ, както и Reddit и дял в Discovery Communications.

11. Семейство Лаудер - 24,3 млрд. долара

Източник на богатството: Estée Lauder

Есте Лаудер стартира семейния бизнес през 1947 г., когато получава първата си основна поръчка за продукти на стойност $800 за грижа за кожата от Saks Fifth Avenue. Днес семейният бизнес включва 30 различни марки грим, включително Clinique и MAC, и генерира 12 милиарда долара приходи.

10. Семейство Хърст - 24,5 милиарда долара

Източник на богатството: Hearst Corporation

Семейният бизнес произхожда от Уилям Рандолф Хърст, който основава The Examiner в Сан Франциско през 1887. Неговият син, Уилям младши, става журналист, награден с "Пулицър". Днес неговият внук Уилям III управлява " Hearst Corp. ", която притежава 46 вестника, 340 списания и има дялове в ESPN, Lifetime и A&E.

9. Семейство Дънкан - 26 млрд. долара

Източник на богатството: Enterprise Products Partners

Братята Ранда, Милан, Данин, Авара и Скот наследиха имущество от 10 милиарда долара от баща им Дан Дънкан, когато той почина през 2010 година. Семейното богатство се е увеличило повече от два пъти от тогава, благодарение на покачването на цената на акциите на Enterprise Products Partners.

8. Семейство Джонсън - 28,2 млрд. долара

Източник на богатството: SC Johnson

С. Джонсън основава фирма за паркетни подови настилки през 1886 г. Днес компанията е известна с продукти като Ziploc, Windex и Pledge. Семейството Джонсън продължава да притежава и управлява частната компания на стойност 9,6 милиарда долара.

7. Семейство Едуард Джонсън - 28,5 млрд. долара

Източник на богатство: Fidelity

Едуард К. Джонсън II основава базираната в Бостън Fidelity Investments. Понастоящем Абигейл Джонсън изпълнява длъжността главен изпълнителен директор. Fidelity е втората по големина компания за взаимни фондове в света с 1,8 трилиона долара активи под управление. Семейството Джонсън притежава 49% от компанията.

6. Семейство Прицкър - 33,5 млрд. долара

Източник на богатство: Hyatt Hotels

Кланът Прицкър държи хотелите Hyatt. Компанията е основата от А. Н. Прицкър и синовете му Джей, Доналд и Робърт. В това семейство има 11 милиардери.

5. Семейство Кокс - 33,6 млрд. долара

Източник на богатството: Cox Enterprises

Началото на семейния бизнес е положено, когато Джеймс М. Кокс купува Dayton Evening News през 1898 г. Компанията се разширява значително от тогава и днес Cox Enterprises се състои от Cox Communications, Cox Media Group, DealerTrack, AutoTrader.com, Kelley Blue Book и Manheim.

4. Семейство Каргил-МакМилан - 42,3 млрд. долара

Източник на богатството: Cargill Inc.

Началото на семейното богатство започва от 1865 г., когато У. Каргил основава малка компания за съхранение на зърно, точно когато сръвшва Гражданската война. Разширението на железопътните линии на запад го превръща в богат човек. Днес в семейство Каргил-МакМилан има повече милиардери  (14, за да бъдем точни), отколкото във всяко друго семейство по света.

3. Семейство Марс - 89,7 млрд. долара

Източник на богатство: Mars Inc.

Двамата наследници Марс (Жаклин и Джон) притежават най-голямата компания за шоколадови десерти в света. Mars има 33 милиарда долара продажби. Компанията започва дейност, когато дядото на Жаклин и Джон започва да произвежда и продава бонбони от кухнята си в Такома, Вашингтон през 1911 г.

2. Семейство Кох - 98,7 млрд. долара

Източник на богатство: Koch Industries

Чарлз и Дейвид Кох управляват Koch Industries, втората по големина частна компания в САЩ с повече от 100 милиарда долара продажби. Компанията е създадена от баща им Фред, който е направил своето състояние през 20-те години на миналия век, като развива нов процес на рафиниране на нефт.

1. Семейство Уолтън - 151,5 млрд. долара

Източник на богатство: Walmart

Уолтън са най-богатото семейство в Америка благодарение на търговската верига Walmart. Основан от Сам и Бъд Уолтъ в Роджърс, Арканзас през 1962 г., Walmart е най-големият бизнес в САЩ по приходи, с продажби от 482 млрд. долара.

Коментари: 0