10-те най-влиятелни личности в историята

Те са подредени от специална програма, проучила статии в Wikipedia

10-те най-влиятелни личности в историята
10898 ~ 4 мин. четене

Ако искате да измерите влиянието на един човек, добре е да се вгледате в цифрите. Особено цифри в Wikipedia. Група компютърни програмисти са направили заедно скрипт, който събира данни от стотици хиляди статии в интернет библиотеката. После ги подрежда по дължина, брой линкове към други страници и колко дълго съществуват. 

 

 

В резултат се получава списък с най-влиятелните личности в света, или поне според интернет.

 

Някои от тези хора ще бъдат запомнени с добрите си дела, други с ужасяващи режими и смъртта на множество хора.

 

Вижте кои са тези десет най-влиятелни личности в историята:

 

10. Йосиф Сталин

 

 

 

Генералисимус Йосиф Висарионович (псевдоним на Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили – от грузински) е революционер и съветски лидер от грузински произход. Той е член на болшевишката партия и диктатор на Съюза на съветските социалистически републики. Генерален секретар на ЦК на КПСС и Председател на Съвета на министрите на СССР, два пъти Герой на Съветския съюз.С идването си на власт Сталин започва бърза индустриализация и колективизация през 1930 г., които съвпадат с масов глад (включително Гладомора в Украйна). Свързан е с лишаването от свобода на милиони хора в трудовите лагери ГУЛАГ, и на "Голямата чистка" на интелигенцията, на правителството и въоръжените сили.Броят на жертвите на Сталиновия режим е оценяван различно. Липсват достоверни сведения за точния брой на загиналите, но по мнението на историка В. Н. Земсковте са 642 980 разстреляни и около 600 000 умрели в лагерите от глад и болести.

 

9. Сидни Лий

 

 

 

Той е британски биографик и критик (1859-1926 г.), създал над 800 статии в речника и редактирал първите страници на множество произведения на Шекспир.

 

8. Наполеон

 

 

 

Легендарен политик и военачалник, първият френски император (1769-1821 г.) .

 

7. Джордж Вашингтон

 

 

 

Първият американски президент, водач на континенталната армия по време на войната за независимост. Вашингтон (1732-1799) се счита за един от създателите на американската държава и още приживе носи титлата „баща на нацията”.

 

6. Кралица Виктория

 

 

 

Кралица Виктория (1819-1901) е кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия от 20 юни 1837 г. до своята смърт. Тя е първият монарх, използвал титлата императрица на Индия от 1 май 1876 г. Управлението ѝ продължава 63 години и седем месеца, по-дълго отколкото на всеки друг британски монарх, най-дългото в света на жена-монарх, и носи името Викторианска епоха. Тя е период на дълбоки обществени, икономически, военни и технологични промени в Обединеното кралство и териториална експанзия на Британската империя.

 

5. Уинстън Чърчил

 

 

 

Той е може би най-популярният министър-председател на Великобритания (два пъти), носител на Нобелова награда за литература и първият човек, получил титлата почетен гражданин на САЩ.

Изиграл важна роля във Втората световна война и признат за един от може би най-влиятелните хора в историята. Живял между 1874-1965 г.

 

4. Франклин Д. Рузвелт

 

 

 

Франклин Делано Рузвелт (1882-1945) е 32-ят президент на САЩ. Има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност (спечелил е 4 президентски кампании). Води страната по време на Голямата депресия и Втората световна война. 

 

3. Ейбрахам Линкълн

 

 

 

16-ят президент на САЩ, който води страната по времена Гражданската война. Запазва Съюза и отменя робството с Прокламацията за освобождението. Живял през 1809-1865 г., когато загива след покушение.

 

2. Карл Линей

 

 

 

Карл Линей (1707-1778), по-късно получил благородническа титла като Карл фон Линѐ, е шведски учен, положил основите на съвременната таксономия. Той се смята и за един от бащите на съвременната екология.

 

Основател на научната класификация на организмите, Карл Линей предлага видовете да се означават с 2 имена – родово и видово, записани на латински език. Така всеки организъм е точно обозначен независимо от имената му в различните езици идиалекти и по този начин той улеснява международното класифициране на организмите. Карл Линей каталогизира около 4 400 животни и 7 700 растения.

 

1. Адолф Хитлер

 

 

 

Адолф Хитлер е фюрер и едноличен ръководител на Третия германски райх, лидер на Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP). Под ръководството на Хитлер Третият германски райх провежда политика на геноцид срещу евреите, в резултат на което са избити поне 5,5 милиона евреи. Режимът на Хитлер също така е отговорен за смъртта на милиони други жертви, смятани за по-нисши поради етническата си принадлежност. След 1933 г. нацисткият режим избива между 500 000 и 750 000 немски граждани. 

 

Във войната германците дават убити към 3,5 млн. военни чинове, жертвите сред цивилното население до 9.V.1945 г. надхвърлят 1,56 милиона, в съветски и съюзнически плен загиват още 3,342 милиона. Общо най-малко 9 232 000, т.е. минимум 13,5% от немците, губят живота си като пряк резултат от политиката на Хитлер. Безследно изчезналите, тежко ранени и останали инвалиди доживот са няколко пъти повече. Нацията де факто физически е полуизтребена, а икономически и морално унищожена напълно.

Подкрепи Economic.bg