10-те нации с най-висока средна работна заплата

Над 45 000 долара разделят държавите на върха и тези на дъното

10-те нации с най-висока средна работна заплата

САЩ може да са известни с това, че обичат големите неща, както и големите заплати, разбира се, но вече не са единствената държава, в която възнагражденията достигат забележителни размери. От 2014 г. размерът на средната годишна работна заплата в САЩ бе задминат от тази в Люксембург.

Проучване на OECD за средната работна заплата в страните, като последните данни са от 2014 г. Изследването показва, че има значителна разлика между участниците в класацията – над 45 000 долара разделят държавите на върха и тези на дъното.

Следващата графика показва 10-те нации с най-висока средна годишна работна заплата в долари.


Със средна работна заплата от над 60 000 долара, Люксембург се нарежда пред САЩ, които заемат второто място със 57 139 долара. Швейцария заема третото място с почти същия резултат – 57 000.

Топ 10 допълват европейските държави Норвегия, Ирландия, Холандия, Дания и Белгия, докато Канада и Австралия очаквано завършват десетката.

В класацията на OECD има леко покачване на средната заплата в сравнение с предишната година. Все пак няколко държави от топ 10 бележат спад спрямо 2013 г. Австралия, Холандия и Белгия понижават резултатите си.

Първото място на Люксембург пък се дължи от части на най-високата минимална заплата сред участниците в класацията. Освен това данните на OECD показват, че учителите в Люксембург са най-високоплатените в света, докато финансовия и банков сектор, както и значителните чуждестранни инвестиции носят капитал на държавата.

Коментари: 0