Технологиите, които COVID-19 ще „инжектира“ в туризма и здравеопазването

Технологиите, които COVID-19 ще „инжектира“ в туризма и здравеопазването

Снимка: Unsplashte

1724 ~ 3 мин. четене

Мантрата, че пандемията от COVID-19 ще видоизмени икономиката и ще допринесе за ускоряването на технологичната революция, е нещо, за което четем и слушаме вече няколко месеца. Но какви конкретни иновации ще бъдат внедрени в бизнеса – това е един от интересните въпроси, на които международната консултантска компания DataArt дава своя прочит. 

Експертите очертават технологичните тенденции в три бизнес сектора – туризъм, финанси и здравеопазване.

 

Туризъм

„След отшумяването на кризата туристическите компании, които успеят да проявят гъвкавост, ще отчетат постепенно възстановяване и все по-активно ще използват IT решения, за да установят мащабируеми операции и да прилагат мерки за безопасност“, посочват от DataArt.  

Тук се включват: безконтактни технологии, лицевото разпознаване, гласовото активиране, системи за самообслужване, чат ботове за взаимодействие с клиенти, дистанционно чекиране и др. 

Анализаторите очакват увеличаване на UV-базираните технологии за дезинфекция, които ще бъдат прилагани все повече на ескалатори, асансьори, хотелски стаи, самолетни салони, автомобили под наем и др. Прогнозите очертават и внедряването на все повече системи за прецизно преброяване на голям брой хора, намиращи се в помещения на закрито, като по този начин ще могат проактивно да се докладват нарушения. 

Очаква се и раждането на нови бизнес модели. Ако до момента пазарът даваше превес на големите обеми, то след пандемията се отваря ниша за компании, които оперират с малък брой хора –  от авиокомпании, които летят с ограничен брой пътници, до ресторанти с малко на брой маси. 

„Това обаче води до увеличение на разходите, които могат да бъдат компенсирани чрез внедряване на технологии, които да автоматизират процесите и да повишат производителността“, посочват от DataArt. 

Консултантската компания очаква и засилване на консолидацията в бранша. А доминиращите играчи, разполагащи с по-голям финансов ресурс, все повече ще инвестират в анализ на данните за поведението на потребителите, които ще бъдат използвани за разработване на персонализирано клиентско съдържание и за кръстосани продажби. Заради това клиентите все по-често ще получават туристически оферти, които много прецизно да отговарят на техните търсения и предпочитания. 

Финанси 

Водещите технологии при финансите в бъдеще ще са: автоматизация на финансовите операции, изкуствен интелект, машинно обучение с цел по-ефективно управление на активи, пперативна съвместимост на системите, високоскалируеми облачни технологии, внедряване на блокчейн решения и др. 

Очаква с тяхна помощ да се увеличи работата от разстояние, а компаниите, които все още имат локални центрове за съхранение на данни, да насочват усилията си към преминаване в облака. Междувременно много от все още хартиените процеси, изискващи сериозен човешки ресурс, ще бъдат дигитализирани, спестявайки по този начин време. Интелигентните технологии за автоматизация ще играят важна роля в тази трансформация, но фокусът ще се измести от автоматизиране на отделни задачи и процеси, към цялостен реинженеринг на бизнес процесите. 

Компаниите от застрахователния сектор, които искат да увеличат пазарния си дял, също трябва да инвестират в подобряването на потребителското изживяване и в автоматизацията на процесите. 

Тъй като завеждането на претенции се превърна в проблем поради невъзможността да се правят лични проверки в периода на социална изолация, занапред усилията ще се насочат към високотехнологични решения, позволяващи проверки от разстояние. „Клиентите ще могат да купуват онлайн полици, агентите ще имат достъп до интелигентни уеб базирани услуги, а служителите, занимаващи се със завеждане на щети, ще могат да правят прецизни виртуални проверки“, очакват от DataArt. 

Здравеопазване 

Според прогнозния доклад на DataArt, вследствие на Covid-19 все повече ще се развиват технологични решения, доказващи здравния статус на хората при пътуване. Тук се включват: измерване на температурата на пътниците чрез термокамери с най-високо ниво на прецизност, лабораторни устройства за бързи тестове в реално време, методи за удостоверяване на клинично здрави пациенти чрез дигитални сертификати и приложения и интегриране на здравния и имунизационен статус към документите за пътуване. 

Технологичните решения ще се насочат и към психичното здраве. Очаква се ситуацията около социалната изолация и ръстът на безработицата да отворят поле за нов тип услуги, свързани с психичното здраве. Подобни стъпки вече са налице с появата на телепсихиатрията, както и при услугите за виртуално лечение на зависимости, като например платформата Monument. 

Операциите и диагностиката от разстояние вече са факт, но предстои да се превърнат в нещо регулярно, давайки очаквания тласък и на телемедицината. Тази тенденция ще направи здравеопазването далеч по-достъпно, особено в отдалечените региони, при които има недостиг на здравни работници. 

Що се отнася до създаването на ваксини, там роля все повече ще играят изкуственият интелект и машинното обучение. Чрез технологичните иновации ще се даде шанс препратите да бъдат пускани по-бързо в употреба. „Изкуственият интелект и машинното обучение ще бъдат активно прилагани за тази цел. Дори в момента този тип технологии се използват за разработването на ваксина за Covid-19, но предстои процесите да се прецизират и да станат по-ефективни“, посочват от DataArt.

Подкрепи Economic.bg