5 технологии, които ще революционизират транспорта

5 технологии, които ще революционизират транспорта

Снимка: Maxpixel

1532 ~ 3 мин. четене

Компании като Uber и Hyperloop One отделят много време и ресурси, за да превърнат иновативни транспортни концепции в реалност. CNN Money обаче обръща внимание и на няколко други добри идеи, които различни компании разработват.

Летящи коли

С летящи коли може повече никога да не чакаме в трафика. Големи компании като Uber, Boeing и Airbus активно разработват технологията за въздушен транспорт в града. Със същото се занимават и стартъпи от Силициевата долина.

Uber, която работи с NASA, наскоро описа амбициозна цел да пусне летящи таксита в рамките на следващите пет години. Въпреки че колите за целта приличат по-скоро на умалени хеликоптери, Uber вярва, че те ще са по-безопасни и по-евтини от това, което в момента е налично като технология.


Hyperloop

Представяте ли си да работите в София, но да не ви се налага да живеете в пренаселения град, а бързо и удобно да пътувате до съседен такъв? Това става все по-вероятно, ако предприемачът Илон Мъск реализира своя проект Hyperloop.

Един 55-минутен полет и придружаващото го чакане на летището днес утре ще бъдат заменени с 30-минутно пътуване между станции, подобни на тези на метрото. Hyperloop работи със система, наподобяваща действието на вакуума. Пътниците ще се возят в големи капсули, които се движат с около 1000 км/ч., което е над два пъти по-бързо от скоростта на най-бързите влакове днес. Засега компанията на Мъск е построила 500-метрова надземна линия в американския щат Невада.

Продължава да има обаче значителни предизвикателства. Първо, изграждането на стотици километри вакуумни тръби би могло да струва милиарди долари. Освен това Hyperloop трябва да се движи в права линия, за да не им прилошее на пътниците.


Футуристични системи за метро

Това е друга идея на Мъск, която е много по-вероятно да се превърне в реалност, тъй като не е толкова мащабна. Става дума за проекта Loop – транспорт, наподобяващ метро, който се строи от The Boring Company, чийто основател е Мъск.

Прокарването на метролинии в САЩ се забави през последните години заради високите разходи за строеж и поддръжка. Футуристичната концепция на Loop обаче напредва в Лос Анджелис. Компанията почти приключи строежа на първия си участък от тунел в града. По въпросния тунел ще се движат платформи, които ще ускоряват до около 200 км/ч и ще транспортират хората, докато те са седнали в собствените си коли. Проектът ще позволи на хората да не стоят в задръствания и да се придвижват из града по-бързо.


Такси през деня, подвижен магазин през нощта

Бъдещото ви возило за споделено пътуване би могло да е хамелеон. Концептуалното превозно средство e-Palette на Toyota може да се превръща от возило за споделено пътуване в подвижен магазин. Машината дори може да става камион за доставка на стоки.

Интериорът на e-Palette може да се променя по такъв начин, че е почти невъзможно да се разбере, че става дума за едно и също превозно средство. Същевременно екрани отвън на машината сменят облика ѝ и представят различни фирми.


Автономни коли

Големият напредък в компютърната изчислителна мощ и възможностите на софтуера превърнаха автономните коли в нещо повече от мечта. Алгоритмите за т.нар. „компютърно зрение” вече могат да идентифицират различните обекти на пътя – пешеходците, знаците „Стоп” и пътната маркировка – с удивителна точност. Камерите и радарите по превозното средство пък събират купища данни, които мощни компютри анализират, за да осигурят безопасен маршрут до желаната дестинация.

Наскоро базираният в Силициевата долина стартъп Drive.ai, който разработва софтуер за самоуправляващи се автомобили, съобщи, че ще предложи безплатен превоз за гражданите на Фриско, щата Тексас.

Waymo, дъщерното дружество на компанията Alphabet, занимаващо се с разработка на автономни коли, има сходна програма и ще стартира платена услуга във Финикс, Аризона.


Въпреки че е трудно да се каже коя от всички тези транспортни концепции ще успее, промените в начина ни на придвижване са неизбежни.

Коментари: 0