Технологиите, които могат да унищожат много работни места

Блокчейн, автономните автомобили и Internet Of Things са сред тях

Технологиите, които могат да унищожат много работни места

Снимка: Pixabay

Автор: Александър Александров

През последните години роботите и технологиите за изкуствен интелект са на мушката на все повече критици, според които те ще доведат до закриване на безпрецедентен брой работни места. Според изследване на Световния икономически форум, през следващото десетилетие около 75 милиона работни места по целия свят ще бъдат закрити заради навлизането на „умните“ машини. Все още не е ясно в каква степен подобни страхове са оправдани, нито дали роботите всъщност няма да създадат повече нови работни места, отколкото ще унищожат. Според същото проучване броят на новите работни места, които ще бъдат създадени във връзка с навлизането на роботите и изкуствения интелект, може да достигне 133 милиона, което означава, че

позитивният ефект ще е близо два пъти по-голям

Ако наблюдаваме развитието на най-перспективните нови технологии, обаче, можем да забележим още една тенденция, която може да заинтересува критиците на иновациите. Възможно е други иновативни сегменти да окажат много по-голямо влияние върху пазара на труда, отколкото изкуственият интелект и роботите. При това – в много по-краткосрочен план. Нещо повече – част от тези процеси изглежда дори вече са стартирали в по-голяма или по-малка степен. По-долу можете да се запознаете с технологиите, които могат да застрашат най-голям брой традиционните работни места.

Блокчейн

Тази технология, на която са базирани биткойн и останалите криптовалути, според мнозина отдавна е надхвърлила мащаба на дигиталните пари и може да се превърне в ключов фактор за промяна на почти всички икономически сектори. По същество тя представлява децентрализирано и напълно прозрачно хранилище за данни, на база на което могат да се организират разплащания, търговски операции, бизнес процеси, обществени дискусии, дори избори и административни дейности.

Една платформа за отдаване на имоти под наем, например, може да работи почти изцяло автоматизирано и без нуждата от посредници, които да предлагат или поддържат услугите. Именно в това е и проблемът – блокчейн има потенциала да премахне огромен брой посредници (и не само) от десетки различни сектори на икономиката, както и от множество публични институции.

Сред най-застрашените са агентите в областта на застраховането, недвижимите имоти и туристическите услуги, офис асистентите, както и редица правни услуги, включително нотариусите и хората, комуникиращи с институции като Търговския регистър. И ако си мислите – това си е проблем на секретарките и застрахователните брокери, но мен не ме засяга, защото съм на ръководна длъжност ... помислете пак. На база на блокчейн и платформите за „умни договори“ (smart contracts) скоро ще възникнат ново поколение компании, които нямат да имат ръководство, а ще се управляват изцяло автоматизирано и децентрализирано. По всичко личи, че дори мениджърите не са застраховани от уволнение.

Автономни коли

Колите без шофьори вече съществуват и очакванията са през следващите няколко години те да отговорят на регулаторните изисквания и да тръгнат по улиците на градовете ни. Любопитното при този сектор е, че всъщност той обединява два динамични пазарни сегмента – тези на информационните технологии и автомобилите. И съответно е обект на интерес както на компании от първия (като Google, Apple и Baidu), така и на автомобилни гиганти като Mercedes, Toyota и BMW.

Всичко това означава, че сегментът на „умните“ коли със сигурност ще се развива с бързи темпове. И докато те предоставят все повече удобство и комфорт на пътниците, междувременно ще премахнат почти изцяло една от най-старите съвременни професии – тази на шофьорите от всякакъв тип. Таксиметровите водачи, тези на товарни камиони, автобуси, дори боклукчийските коли – никой не е застрахован.

Летящи дронове

Това е друг бързо развиващ се сегмент, който през следващите години предстои да промени облика на градовете ни. Към момента в Европейския съюз се обсъжда как ще изглежда регулаторната рамка на този сегмент и по всичко личи, че много скоро такава ще бъде създадена. А когато това стане, можем да очакваме бум на услугите с дронове – от куриерските услуги, през доставката на храни и напитки, до спешното транспортиране на животоспасяващи лекарства и др. И междувременно – премахвайки нуждата от редица традиционни професии като тези на куриерите и шофьорите.

Internet of Things

Ако си помислим за начина, по който навлизането на автоматичните бариери е повлияло на работата на работещите като „оператори на бариера“ в миналото, можем да си представим степента, в която навлизането на Internet of Things ще се отрази на огромен брой други обслужващи професии. Както вече сме писали, „Интернет на нещата“ е концепция за свързването с интернет и добавянето на интелигентност към предметите около нас – от електроуредите в дома, през дрехите ни, до самите сгради, административни обекти и др. Навлизането на тази технология със сигурност ще застраши всички пазачи по входовете на учреждения и компании, хората, продаващи и късащи билети по стадионите или концертните зали, контрольорите в градския транспорт и всевъзможни други типове служители.

Споделена икономика

Платформите за споделяне на вещи, имоти и услуги дават допълнителни приходоизточници в ръцете на обикновените хора. Същевременно обаче те застрашават цели традиционни индустрии, намалявайки поръчките на нова продукция към тях. А от там – и заетите в тези сектори. С развитието на т.нар. „икономика на споделянето“ тази тенденция ще се усеща все по-силно, а някои индустрии като хотелиерската вече започват да надигат глас срещу нея.

Разбира се, както писахме по-горе за изкуствения интелект, ефектът от навлизането на всяка от описаните в тази статия технологии не е еднозначен. Всяка от тях може както да доведе до закриването на работни места, така и да стимулира откриването на редица нови. Подобни страхове е имало още в зората на индустриализацията, когато движението на лудитите е унищожавало производствени машини, за да не отнемат те работата на хората. В последствие индустриалното производство води до много по-голям брой новооткрити работни места в сравнение с този на закритите. Напълно възможно е историята да се повтори и сега, но все пак е добра идея да проследяваме някои нови технологични сегменти с по-голямо внимание.

Коментари: 0