Телефоните с iOS или с Android са по-бързи при сваляне

Ookla сравнява скоростта на модемите на устройствата

Телефоните с iOS или с Android са по-бързи при сваляне
3065 ~ 2 мин. четене
Битката между iOS и Android не спира. И в едно отношение има ясен победител - става дума за скоростта, с която модемите в телефоните предават и приемат данни. Резултатите са от проучване на Ookla, компанията зад популярния сайт Speedtest.net, пише Digital Trends.

Ookla сравнява чипът Intel XMM 7480, който се намира във флагманските телефони като iPhone X и Qualcomm X20, който се намира в процесора Snapdragon 845, който на свой ред е включен в телефони като Samsung Galaxy S9. 

Резултатите от проучването на Ookla са доста интересни, но най-забележимото от тях установява, че Qualcomm надминава Intel по почти всички показатели.

Например, в мрежата на T-Mobile Ookla установява, че телефоните със Snapdragon 845 обикновено имат 53% по-бързи скорости на изтегляне спрямо телефоните с модеми Intel XMM 7480. Освен това, телефоните, оборудвани със Snapdragon 845, обикновено са с 32% по-ниска латентност от Intel XMM 7480.

В мрежата на друг американски оператор - AT&T, резултатите са сходни, макар и не съвсем същите. Телефоните със Snapdragon 845 обикновено постигат 40% по-бързи типични скорости на изтегляне, заедно с 20% по-бързи скорости на качване.

Резултатите имат няколко последствия. Макар да е ясно, че устройството със Snapdragon 845 е по-добро, ако искате телефон с по-бърза връзка с интернет, имайте предвид, че по-бавните телефони засягат всички ползватели на мрежата. Мобилните кули имат само определена честотна лента, а понеже на по-бавните телефони отнема повече време за изтегляне на файлове, това означава, че по-бързите телефони трябва да чакат по-дълго, за да получат достъп до тази пълна честотна лента. 

Разбира се, това очевидно не е проблем, свързан с войната на Android срещу iPhone. Същите проблеми касаят и по-стари телефони с Android, тъй като по-новите модеми на Intel все още са по-бързи от някои чипове Snapdragon от по-нисък клас.

Все пак, факт е, че най-добрият мобилен модем на Qualcomm е много по-бърз от този на Intel, което означава, че телефон с Android може да изтегля файлове много по-бързо от водещия модел iPhone. 
Заслужава си да се отбележи, че Apple се отказва от комуникационните чипове на Intel и ще бъде интересно да се види как модемите на Apple ще се сравняват с тези на Qualcomm.
Подкрепи Economic.bg