Tesla изгражда първата си мегафабрика за промишлени батерии

В нея ще се създават огромните хранилища за енергия Megapack

Tesla изгражда първата си мегафабрика за промишлени батерии

Снимка: Сони Дъливал/Facebook

1272 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Tesla започва изграждането на първото си съоръжение, специализирано в производството на огромните батерии Megapack за промишлени цели. То ще се намира в Латроп, Калифорния, и ще се използва за създаването на въпросните стационарни хранилища на енергия. 

Засега Tesla произвежда тези батерии в гигафабриката си в Невада, но в следващите месеци ще разшири производството им в Калифорния.

Бъдещето на зелената енергия ще се произвежда точно тук, в нашата общност. Това развитие означава повече просперитет за нашия град, повече възможности за заетост за нашите жители и по-светло бъдеще за нашата планета“, коментира във Facebook кметът на Латроп Сони Дъливал.

Припомняме, че мощните батерии бяха пуснати от Tesla преди почти две години. Това бе третият стационарен продукт за съхранение на енергия на Tesla след Powerwall и Powerpack.

Всяка отделна Megapack единица е с 3 MWh батерийна система с контейнер с интегрирани модули, инвертори и топлинни системи. Благодарение на по-големия размер и интегрираната силова електроника Megapack е с 60% по-енергийноплътна от Powerpack, твърди Tesla. Акумулиращото хранилище се доставя на място – в контейнери и готово за инсталиране. Батерийната система бързо стана изключително популярна за внедряване при мащабни проекти за съхранение на енергия.

Разширяването на производството до калифорнийското градче изглежда правилна крачка, имайки предвид, че компанията отдавна използва няколко склада в Северна Калифорния, за да организира логистични операции.

Подкрепи Economic.bg