Тихомир Безлов: Разфасоването на „Булгартабак“ не е нещо ново

Според анализатора съдбата на компанията просто повтаря тази на други големи български предприятия

Тихомир Безлов: Разфасоването на „Булгартабак“ не е нещо ново
Разфасоването на производителя на цигари „Булгартабак“ не е ново явление в българската история и следва примера на „Кремиковци“, „Балкан“, „Полимери“ и др. Този коментар направи пред Българското национално радио анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Според анализатора, чиито думи дойдоха по повод обявеното през уикенда затваряне на завода на „Булгартабак“ в Благоевград, българският производител е бил обречен още в момента, когато не е бил продаден на някой от големите международни цигарени компании.

„Още при покупката – сделката беше повече от странна, очевидно имаше скрити собственици. Изключително непрофесионално поведение по отношение на този изключително тежък сектор. В крайна сметка успяха да продадат – собственикът, който се смята, че е Делян Пеевски, успя да продаде на същата цена, на която бе приватизирано дружество, продадоха марките. Още тогава горе-долу беше ясен хоризонтът, в който фабриката ще бъде закрита. Хората, които бяха наели да продължат да работят за тях, показа, че нямат смислени планове за развитието на дружеството“, коментира Безлов.

Последните поръчки, които са изпълнени от фабриката на „Булгартабак в Благоевград, са били към контрагент в Близкия Изток и към British American Tobacco, които след като купиха повечето марки цигари на българския тютюнев гигант, подписаха двугодишен договор за производство на ишлеме във фабриката в Благоевград. След денонощна работа в продължение на три месеца, в края на миналата седмица хората бяха уведомени, че работата спира окончателно. Синдикатите са разбрали постфактум за закриването на благоевградското дружество на „Булгартабак Холдинг“. Официално уведомление за намеренията на работодателя те не са получили, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика.
Коментари: 0