Тим Кук планира да дари $800 млн. за благотворителност

Изпълнителният директор на Apple споделя, че парите ще се използват за много социални каузи

Тим Кук планира да дари $800 млн. за благотворителност
288 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Гатев

Тим Кук възнамерява да завещае близо 800-милионното си богатство за благотворителност. 54-годишният изпълнителен директор на Apple, който наследява позицията на Стив Джобс през 2011 г., споделя пред списание „Fortune”, че планира да дари всичките си пари за благотворителност ,след като осигури и средства за образование на 10-годишния си племенник.

Кук не малко пъти прави изявления за това колко е важно да се спрат вирусът ХИВ и климатичните промени, както и да се защитят човешките права и равенството. Той не уточнява кои точно каузи ще подкрепи, но споделя, че вече е започнал да дарява пари „тихомълком”. Кук казва, че ще осъществи систематичен подход към филантропията, вместо само да попълва чекове.

Fortune” прави оценка на богатството на Кук, което възлиза на 120 млн. долара в акции на Apple и още 665 млн. в други активи.

Тим Кук следва примера на други изпълнителни директори, които даряват парите си. През 2010 г. Уорън Бъфет и основателя на Microsoft Бил Гейтс стартираха кампания с апел към милиардерите да даряват поне 50% от парите си за благотворителност. Изпълнителният директор на Tesla Елън Мъск, бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, шефът на Facebook Марк Зукърбърг и основателят на eBay Пиер Омидяр участват в кампанията.

Кук споделя за привързаността си към своя племенник. В реч, която държи миналата година, той казва: „Имам племенник, който много обичам, той е на 10, и когато погледна него и след това се замисля за това как ще напусна този свят, който не е толкова хубав като преди, смятам, че няма по-голям грях от това.”

През 2012 г. Кук дарява 50 млн. долара на болниците Stanford, близо до щаба на Apple в Силиконовата долина, от които 25 млн. за нова детска болница. Той дарява още 50 млн. на Product Red, благотворителна кампания, бореща се със СПИН, туберкулоза и малария.

Кук споделя за решението си да извести публично за сексуалната си ориентация, което ще го направи най-влиятелният гей в бизнеса, като глава на една от най-стойностните компании в света.

Той казва, че обявяването на сексуалната му ориентация публично е било трудно, защото е много предпазлив и притеснителен, когато говори за личния си живот. „ За да бъде честен, ако не бях стигнал до заключението, че може би ще помогна на много хора, никога нямаше да го направя. Няма полза в това да споделям личният си живот с другите.”

По-рано тази седмица финансов анализатор предсказва, че Apple може да стане първата компания за трилион долара. Анализатори от „Cantor Fitzgeralt” предават, че акциите на Apple се търгуват за 127 долара, което прави стойността на цялата компания 733 млрд. долара. Акциите могат да достигнат 180 долара за бройка, което може да увеличи стойността на 1.05 трилиона долара.

Това ще е първият път, в който която и да е компания е достигнала оценка от над 1 трилион долара, и би направило цената на Apple 2.6 пъти повече от тази на Google.

Коментари: 0