Топлофикациите поискаха до 71% поскъпване на парното

Дружествата искат и рязко увеличение на изкупната цена на произвеждания от тях ток

Топлофикациите поискаха до 71% поскъпване на парното

Снимка: Архив

Автор: Economic.bg

Поскъпване на парното и топлата вода с между 5 и 71% от 1 юли искат всички топлофикационни дружества в страната от 1 юли. Те настояват за тези огромни поскъпвания с предложенията си към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която публикува заявленията на страницата си в интернет. Там не са посочени мотиви за исканите резки увеличения на цените, но вероятно са свързани с непрестанното поскъпване на природния газ, който от 1 април е с 16% нагоре, но не спира да расте от есента.

„Топлофикация София“ е поискала 15% поскъпване на парното в столицата от началото на новия регулаторен период, а за тока, произведен от нея по комбиниран начин - с 32%. Пловдивската топлофикация иска да продава топлоенергията си с 23% по-скъпо.

За най-голям скок настояват дружествата във Велико Търново - със 71% и в Перник - с 61%. От топлофикацията във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да е с 41%, в Бургас – с над 30%, а в Плевен - с 16%.

Най-малко поскъпване са поискали Варненската топлофикация - със 7%, и Сливенското дружество – 5%.

До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в енергийния регулатор своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток. С писмо Столичната топлофикация тогава е поискала от Комисията отлагане с няколко дни. Това вероятно е свързано с несигурността, която се получи с поредната държавна намеса в определянето на цената на природния газ от КЕВР. В края на март Министерството на енергетиката пак се притесни за исканото от "Булгаргаз" поскъпване и реши да го проверява, оставяйки уж либерализирания пазар без цена 20 дни. И както се очакваше, общественият доставчик е изчислил правилно цената, която се базира на цените на международните борси. 

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40%. Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през месец юни, но досегашната практика сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая одобрява регулаторът.

Коментари: 0