Тръгват конкурсите за нефт и газ в „Силистар“ и „Терес“

Обявата за стартирането им е публикувана в официалния вестник на ЕС

Тръгват конкурсите за нефт и газ в „Силистар“ и „Терес“
188 ~ 2 мин. четене

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете  „1-22 Терес“ и „1-14 Силистар“, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море,  вече са в ход, след като на 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от такива. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.  Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Така очакванията сочат, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.  

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в двата блока е израз на ангажимента на правителството за намаляване на зависимостта на България от внос и разработването на собствени източници на енергийни ресурси. Още от началото на своя мандат правителството декларира, че ще работи за повишаване на енергийната независимост на страната и решението за стартиране на двата конкурса е едно от първите в тази област.

Очакванията на правителството са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите „Тотал“, ОМВ и „Репсол“ вече проучват блок „Хан Аспарух“. Експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води. Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени. 
Подкрепи Economic.bg