Тръмп: Елиминирахме Солеймани, за да предотвратим война

Американският президент отрича да се стреми към нов военен конфликт в Близкия изток

Тръмп: Елиминирахме Солеймани, за да предотвратим война

Снимка: БТА

4889 ~ 1 мин. четене

Съединените щати са ликвидирали висшия ирански генерал Касим Солеймани, за да предотвратят война, а не за да започнат нова. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред репортери в имението си Мар а Лаго в щата Флорида. Той допълни, че иранският военен командир е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американци, съобщават Reuters.

„Солеймани планираше непосредствено предстоящи зловещи нападения срещу американски дипломати и военни, но ние го хванахме на местопрестъплението и го ликвидирахме", каза Тръмп. „Снощи предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме такава, добави президентът на САЩ. Тръмп посочи, че САЩ не се стремят към смяна на режима в Иран.

Иран ще предприеме юридически стъпки на международно равнище, за да потърси отговорност от САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви външният министър Мохамад Джавад Зариф.

Междувременно Пентагона обяви, че изпраща още 3 500 войници в Близкия изток. Подкрепленията са от 82-ра въздушнопреносима дивизия, която вече изпрати няколкостотин военни в региона след атаката срещу посолството на САЩ в Багдад.

Коментари: 0