Тръмп кани Ким в САЩ, ако срещата в Сингапур мине добре

Писмото на севернокорейския лидер до американския президент било \"топло и приятелско\"

Тръмп кани Ким в САЩ, ако срещата в Сингапур мине добре
Доналд Тръмп обяви, че е готов да покани севернокорейския лидер Ким Чен-ун в САЩ, ако тяхната историческа среща на 12 юни в Сингапур премине добре. Той допълни, че се надява на нормализация на отношенията между двете страни. Тези изявления Тръмп направи след среща с премиера на Япония Шиндзо Абе, предадоха световните агенции.

Тръмп също така каза, че писмото, което му е изпратил севернокорейския лидер, е "топло и приятелско" и че той е оценил много това. Писмото не казвало нищо друго освен "Очакваме с нетърпение да се видим и очакваме с нетърпение срещата на върха и се надяваме, че ще се случат страхотни неща", разказа Тръмп, предаде Франс прес. 

Той допълни, че вярва, че срещата на върха ще има "голям успех". "Мисля наистина, че Ким Чен-ун иска да направи нещо страхотно за народа си и също за семейството си и за себе си", каза още Тръмп.

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че ще се срещне с ръководни представители на Южна Корея, Япония и Китай след историческата среща на върха на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на 12 в Сингапур. На пресконференция в Белия дом Помпейо каза, че е постигнат напредък преди срещата на върха и че севернокорейският лидер му е казал лично, че е готов "да денуклеаризира страната си".

Помпейо посети два пъти Пхенян, първо като директор на ЦРУ, а после като държавен секретар. Той се срещна с Ким, който му е казал, че разбира, че "настоящият модел вече не работи" и "че не може да се действа както в миналото". 

Държавният секретар каза, че преди срещата на върха Тръмп е пълен с надежди, но няма да приеме лошо споразумение и увери, че целта на САЩ е пълна, проверяема и необратима денуклеаризация на Северна Корея.

Помпейо съобщи, че срещите му с колегите му от Южна Корея и Япония ще се проведат в Сеул на 13 и 14 юни, а после той ще отиде в Пекин за срещи с китайски представители.

Държавният секретар каза, че САЩ ще затегнат санкциите спрямо Северна Корея, ако преговорите се провалят и дипломатическият процес поеме в неправилна посока.
Коментари: 0