Тръмп нападна Amazon

Според президента държавните пощи трябва да таксуват компанията по-скъпо, защото те са неин основен доставчик, но работят на загуба, докато тя забогатява

Тръмп нападна Amazon

Снимка: Twitter

Американският президент Доналд Тръмп нападна компанията на най-богатия човек в САЩ Джеф Безос - Amazon.

Президентът настоя пощите да вземат много по-високи тарифи за доставка на пратките на компанията, която е най-големият онлайн търговец в света.

Компанията на Безос ползва пощите като основен доставчик на своите покупки в САЩ. Тръмп написа в Twitter, че американските пощи работят на загуба, докато частната компания забогатява.

Това е поредна атака на Тръмп срещу Безос, който притежава и един от най-големите вестници в САЩ - The Washington Post, и редовно критикува президента. През август Тръмп написа в Twitter, че гигантът в електронната търговия причинява "големи щети" на търговците на дребно и загуба на работни места, без да посочва как.

242-годишната пощенска държавна компания е на загуба 11 поредни години, най-вече поради разходите за пенсии и здравни осигуровки. Към ноември загубите са 144 млн. долара при оперативни приходи от 12,2 млрд. долара, отбелязва CBS.

Съгласно закона от 2006 г. Националната поща трябва да изплаща предварително обезщетения за здраве на пенсионираните си служители до 75 г. Нито правителството, нито частните компании са длъжни да правят това.

Пощенските служби имат над 65 000 служители, което ги прави един от най-големите работодатели в страната.

От 21 януари 2018 г. цената на марка за първокласна поща ще се повиши от 49 цента на 50 цента, според Пощенската регулаторна комисия. Пощенските картички и писмата ще поскъпнат с един цент - съответно от 34 цента до 35 цента и от 46 цента на 47 цента.

Федералният регулатор обаче наскоро позволиха по-големи скокове в ръста на цените на пощенските услуги - над нивото на инфлацията, което евентуално може да позволи на компанията да увеличи тарифите за доставки.

Между юли и септември Amazon е платила 5,4 млрд. долара разходи за доставки в целия свят, което е с 39% повече в сравнение със същия период на предходната година. Това възлиза на близо 11% от общите приходи от общо 43,7 млрд. долара, отчетени през същия период.

През 2014 г. Amazon сключи сделка с пощенската служба, за да предложи доставки в неделя.
Коментари: 0